Най-подготвеният човек да ръководи парламентарната комисия по култура, ако не в държавата, то поне в Народното събрание, е Слави Бинев. Това заяви самият той на специална пресконференция във вторник, след като назначението му предизвика негативен отзвук с много разклонения. Бинев отбеляза още: „Не съм се молил, не съм се натискал да оглавя тази комисия, това беше политическо решение, в което имаше голяма доза капан”.

Няколко дни след избора му за председател двете основни партии в кабинета „Борисов” – ГЕРБ и Реформаторският блок, обясниха, че то е плод на тежък компромис.

В парламента, за да дадат рамо на Бинев срещу протестите, бяха дошли и негови сподвижници от културните среди.

"Слави е честен точен ерудиран бизнесмен. За мен наистина зад това нещо стоят хора които имат интереси слави да не е на този пост", каза певицата Кристина Димитрова.

За нападките срещу себе си Слави Бинев каза, че те са напълно незаслужени, защото повечето, които говорят срещу него, не го познават, а "мутра" е клише, което са сложили, за да го елиминират. Той предположи, че целта е политически натиск и отвличане на вниманието от заместник-председателите и членовете на другите комисии. Заяви още, че е готов да се извини, ако е засегнал и обидил някой.

След като сам се определи като най-подходящ за поста, Бинев посочи и три хипотетични ситуации, в които би подал оставка. Първият е, ако председателят на НФСБ Валери Симеонов му каже да предприеме тази стъпка. "ПФ сме хора с достойнство. Човекът, който ме е препоръчал за този пост, е Валери Симеонов", каза Бинев.

Вторият – ако оспорваните от патриотите Орхан Исмаилов – зам.-министър на отбраната, и Веселин Пенев – областен управител на София, също подадат оставки. „Аз в знак на солидарност ще го направя една секунда след тях”, увери Бинев.

Третият вариант да се откаже от председателското място е ако не се изпълни програмата на ПФ.

Извън оставката си, която явно няма да се случи, председателят на Комисията по културата и медиите обеща в нея да има представител на всяка една гилдия. Той посочи, че ще воюва парите за култура да бъдат много повече, не само през бюджета, но и чрез еврофондовете. „От мен няма да чувате естетически оценки, трябва да дадем възможност на засуканите закони да бъдат в полза на творците”, каза Бинев.

За работата в медийния сектор, той посочи, че медиите трябва да бъдат освободени от всички зависимости - икономически, политически, да бъде осветлена собствеността им, всички публични средства да влязат в регистър, да се направи така, че България да върви нагоре в класациите за свободата на словото.

„Ако смятате, че това е неправилно, направете всичко възможно да ме отстраните, дори да ме унищожите, защото аз ще работя за това”, каза Слави Бинев.

Културната и медйната гилдии обаче запазват чувството за тревога и намерението да протестират.

"Тревога е мека дума. Г-н Бинев имаше лошо отношение, особено към електронните медии", коментира шефът на СЕМ Георги Лозанов.

Утре до емблематичната градинка на "Кристал" ще има протест срещу избора на Слави Бинев.