Ще намерим начин да преразгледаме това лошо решение, което е плод на политическа емоция, а не на рационален подход. Това заяви по повод решението на Народното събрание за мораториума за продажба на земя на граждани от ЕС премиерът Пламен Орешарски пред български журналисти в Брюксел. Той коментира темата при пристигането си за участие в заседанията на държавните и правителствените ръководители от Партията на европейските социалисти и на Европейския съвет.

„Мисля, че това решение не е работещо, защото противоречи на Конституцията и на Договора за членство на България в Европейския съюз. Ако някой иска да отворим договора и да го променим, трябва да каже ясно това и да каже кой поема отговорността за това, защото всяка страна в Европа има своите загриженост и тревоги”, коментира и лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Темата за бежанците в граничните страни на общността ще бъде водеща на срещата на върха днес и утре в Брюксел, където се събират лидерите на 28-те страни членки. България се представя от премиера, но там пристигнаха и лидерите на БСП Сергей Станишев и на ГЕРБ Бойко Борисов.

Орешарски съобщи, че очаква на утрешната среща с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу двамата да разговарят за удължения мораториум, но и по други въпроси. Попитан с каква позиция идва в Брюксел по отношение на бежанците у нас, той посочи, че правителството има планове за действие и работи, а капацитетът на България не е толкова голям, колкото е вълната към този момент. Според премиера местният патриотизъм "бежанците да не бъдат тук, а другаде" не върши работа.

„Отделни ксенофобски истерии, които развихряме, не са добър атестат не само за Шенген, а въобще за репутацията ни като страна”, коментира премиерът. По неговите думи 7000 бежанци не са изпитание за границата ни, а за това как ще ги посрещнем и настаним.

Срещата на върха е първата от години насам, която няма да е посветена на финансовата криза. Лидерите на 28-те държави ще представят данни за подобряване на състоянието на икономиката и пазарите в Европа. Наблюдатели отбелязват, че дори и Гърция този път ще отчете бюджетен плюс.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас