Властта потвърди - американска тежка техника ще се разположи на българска територия.

Бронираните машини пристигат в рамките на 70 военни учения, планирани миналата година заради кризата в Украйна.

След като вчера информацията беше съобщена от министъра на отбраната на САЩ, а българският му колега се оказа изненадан, днес вече управляващите казват, че това е стара договорка още от срещата на върха на НАТО в Уелс.

Неизяснен остава въпросът дали бронираната бригада с двеста танка и гаубици ще остане само за ученията, или за постоянно.

Няма да се разполагат нападетелни оръжия и техника, успокои външният министър Даниел Митов.

За пореден път се създава истерия за нещо, което е обявено и договорено в Уелс на върха на НАТО на срещата, изтъкна той. „Тази техника след приключването на учението няма да остане на територията на България”, каза заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Още през ноември миналата година обаче командващият американските сухопътни войски в Европа ген. Фредерик Бен Ходжис съобщи, че част от участниците в ученията ще останат в региона, за да гарантират сигурността на съюзниците в операция Атлантическа решителност.

Два месеца по-късно Ходжис даде и подробности - включително и у нас на ротационен принцип ще бъде разположена бронирана бригада от три хиляди военнослужещи.

В парламента БСП поиска спешно изслушване на ресорния министър. "Всичко това, което се случва, не е стара информация, не се отнася до планове, разработвани преди години, това се случва на фона на логиката на фона на събитията в Източна Украйна", заяви депутатът от левицата Ангел Найденов.

„От нашата територия се предвиждат удари по Русия и това само на глухите и слепите не е ясно", категоричен беше лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

"Ние имаме съвместни съоръжения с нашия стратегически сътрудник САЩ и не виждам защо се изненадвате, че тяхна техника идва на наша територия", заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Радев.

Президентът Росен Плевнелиев отправи молба към правителството, както и към министъра на външните работи и министъра на отбраната да излязат и да обяснят с точни думи за какво става въпрос, кога, къде, как и защо.

В късния следобед Министерството на отбраната разпространи и официалната позиция на министър Ненчев, който е в Брюксел. „Не трябва да има повече спекулации с предложението на американската страна за разполагане на техника на територията на България и още пет европейски страни. Това е част от общото усилие на страните-членки на НАТО за поддържане на по-висока бойна готовност и оперативна съвместимост. Това не е насочено към никоя страна, а американската техника ще бъде включена в различни учения и ще подпомага по-добрата квалификация на българските военнослужещи", се посочва в нея.

Според Конституционния съд натовските войски не са чужди войски и за преминаването им през наша територия не е необходимо решение на парламента.

Според Русия с термина "учения" Щатите прикриват разполагането на постоянни бази в страните от бившия Варшавски договор.

Защо НАТО праща военна техника у нас

Най-общо казано стъпките, които НАТО предприема за транспортирането на военна техника у нас, са част от стратегията на Алианса за подобряване на действията на силите за бързо реагиране при евентуална заплаха. Тези части ще бъдат на разположение при сигнали за потенциална опасност, така че да се предотврати ескалация на напрежение.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен танкове - в страните по източната граница на НАТО ще бъдат разположени още артилерия и бронетранспортьори.

Танковете M1- Ейбръмс, които ще пристигнат съвсем скоро у нас, са от последно поколение, с които основно е въоръжена и американската армия. А цената на една машина достига 4 милиона и 300 хиляди долара.

У нас вече има два танка М-1 Ейбръмс. Те пристигнаха за учението на полигона в Ново село, край Сливен. Останалите ще дойдат с товарни самолети

„Никога досега не сме имали американски танк, който да стреля в България, така че това ще бъде кулминацията. Друга причина да отидем там е, че така нашите съюзници в НАТО могат да видят неговата мощ”, казва лейтенант Франк Ууд от армията на САЩ.

От мисията на Съединените щати в НАТО отбелязват, че бронираната техника ще бъде транспортирана в страните по източната граница на Алианса, но без военния персонал за нея.

Стъпките, които НАТО предприема, изпращайки техника у нас и в останалите страни, не бива да бъдат определяни като нападателни, категоричен е военният експерт Йордан Божилов.

Дислоцирането на бронираната техника е временно, тъй като според договара между НАТО и Русия от 1997 година Алиансът няма право да разполага за постоянно тежко въоръжение в страните от Източна Европа.