Законът за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, който бе приет на първо четене в парламента за отрицателно време след внасянето му и директно наречен опасен и популистки, продължава да поставя въпроси, на които дори вносителите му от РЗС не успяват да отговорят.

Наричан „антикорупционен” по характер от създателите му, адвокатът Александър Кашъмов и шефът на Сметната палата Валери Димитров обявиха пред bTV, че законът ще засегне обикновените хора, а нанесените промени по него изменят изцяло идеологията му. Двамата попитаха защо в неговия обсег не влизат ръководствата на държавните и общински дружества и НЕК.

След като разясни обстойно кои са трите групи, засегнати от текстовете, Емил Василев от РЗС не успя да отговори на питането. Все пак обеща да провери дали между двете четения в НС шефовете на компанията могат да влязат в списъка със задължените да декларират имуществото си.

„Преценили сме, че трябва на този етап да декларират шефовете на ЕРП-тата, на ВиК-тата, на топлофикациите на дружествата, които се занимават със снабдяване на газ. Ще видя какви са възможностите между двете четения да бъде включена и НЕК. Най-важното е да се включат държавните монополи”, каза Василев и отново отчете като най-голямо постижение „разпита” на шефовете на електроразпределителните дружества от антикорупционната комисия на Яне Янев.

Кашъмов, който е ръководител на правния екип на фондация „Достъп до информация”, коментира, че роднините на хора, заемащи ръководни позиции, не се задължават да декларират доходите си и пак остава възможността да се стига до казуси като „Батко и Братко” в общинските и държавни дружества.

Василев обясни, че по закона отчет трябва да дават и членовете на управителните съвети на неправителствени организации, които осъществяват дейност в обществена полза и получават средства от държавата. Кашъмов обаче контрира, че тези, които са в обществена полза, не получават държавна субсидия.

Законът бе атакуван и в частта му, която обхваща настоящи и бивши еврокомисари, евродепутати, членове на ръководствата на партии, кандидати за народни представители. Валери Димитров попита каква е целта да се проверяват евентуални бъдещи депутати, като голяма част от тях изобщо няма да влязат в НС.

„Поправките променят изцяло закона. Този, които има досег до публичните пари, има властови възможности, с които би могъл да злоупотреби, той трябва да е в светлината на прожекторите. Тези промени противоречат изцяло на идеологията на този закон, който всяка година се наблюдава от ЕК, но никога не е ставало дума за коренна промяна”, коментира шефът на Сметната палата, който определи промените като необмислени.

На неколкократното повтаряне на Емил Василев, че законът има за цел да бори олигарсите, Александър Кашъмов попита защо с това не се заемат институции като НАП и ДАНС.

Атаките срещу бързо приетия закон Василев коментира като опит за противодействие от страна на прокорупционни сили, визирайки като техни представители останалите участници в дискусията в студиото на „Тази сутрин”.

„Винаги целта е да бъдем осмивани, омаловажавани, наричани дори гейове, но идва видов ден”, пророкува Василев, защитавайки свършеното от РЗС.