Продължава размяната на мейли между лидерът на ПП „България без цензура” и парламентарната група „Български демократичен център. Днес Николай Бареков официално обяви, че подава оставка като председател на председателския съвет на КП „България без цензура”.

Още в неделя вечер Бареков изрази готовност да напусне ръководните органи на коалицията. Това се случи, след като вчера на общо заседание на коалиционния съвет и ръководството на парламентарната група на БДЦ за говорител на групата беше избран Любен Дилов-син.

По този начин групата своеобразно се отрече от лидера на „България без цензура”, който преди ден се отказа от депутатите си.

„Колеги и приятели, приемете този жест като символ, тъй като КП ББЦ де юре и де факто прекрати съществуването си с успешното си представяне на парламентарните избори. Като съпредседател имах право на вето за всички решения, които евентуално биха насочили тази коалиция в различни управленски конфигурации. Правило, от което не се наложи да се възползвам”, пише Бареков в днешния си мейл.

„С моето оттегляне от съпредседателския пост политическа партия „България без цензура“ вече не е част, дори и неформално, от каквато и да е било коалиция в настоящия момент”, продължава бившият водещ.

Той казва, че като лидер на ББЦ заставам и подкрепям народните представители, които са членове на партията му, да гласуват в парламентарната група БДЦ. „Поведението на нашата партия „България без цензура“ е опозиционно на управляващата четворна коалиция плюс ДПС и всяка друга партия, която е отговорна за запазването на статуквото. Следователно, това трябва да бъде линията на поведение и на нашите народни представители”, допълва Бареков.

„Изразявам най-приятелски поздрав и чувства към колегите от ЛИДЕР, ЗНС, Гергьовден, Партията на жените, Радикалите и Свободните демократи и надежда че през 2015 г. ще се роди нов коалиционен формат като опозиционен блок, в който всички ние, отвратените от резултата на 25-годишното управление на един и същ политически елит, ще успеем да превъзмогнем егото и страховете си и заедно ще се представим не просто достойно, а наистина внушително на едни следващи избори”, пише евродепутатът.

Той съобщава още, че на заседание на Изпълнителния съвет на ББЦ днес е било решено говорители на парламентарното представителство на ББЦ да бъдат председателят Николай Бареков и шестимата народни избраници, начело със Светлин Танчев.