Пета колона на четворната коалиция, политически трохари и действия единствено в конюнктурен и материален интерес – с тези думи лидерът на ББЦ Николай Бареков днес коментира в изявление действията на депутатите, които подкрепяше по пътя им към Народното събрание.

Причина за гнева му стана гласуването на депутатите от коалиция Български демократически център „за” назначаването на Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

"Гласуването на 12-те депутати от БДЦ днес, което връчи МВР в ръцете на премиера Бойко Борисов, е поредният и най-суров пакт, който доказва, че тези политически трохари се превърнаха в пета колона на четворната коалиция", заявява Бареков.

По-рано днес Светлин Танчев и Георги Ковачев станаха поредните народни представители от неговата партия, които обявиха, че я напускат. „След повече от година политически живот „България без цензура” успя да акумулира солидно количество напрежение, въпросителни и недоверие”, посочиха те в отворено писмо.

Те пишат, че са били плътно до Бареков при напускането на трима народни представители „с надеждата това да доведе до пълна мобилизация и съвършено нов облик на партията, с които редиците ни да започнат дългоочакваната подготовка за местни избори”, но това не се случило.

Като главна причина за напускането си те посочват липсата на доверие към тях от страна на партийния лидер.

Така Бареков остана на теория само с един депутат – съгражданинът му Мартин Иванов (известен с прякора Данона). Ситуацията на практика обаче може да се окаже по-различна, защото бившият ТВ водещ нападна и него заради невлизането му в пленарна зала. Това, по думите на Бареков, е съхранителна позиция.

„Искрено съжалявам за моите избиратели в Пловдив и Варна, които останаха без представител в парламента, след като вотът беше подменен, а моето присъствие в Европейския парламент не ми дава възможност да се изявявам на българската политическа сцена”, пише Бареков.