Когато преди 20 години аз, едно 20-годишно момче, съм си изкарвал хляба, държейки микрофона в дискотеката (което е доказателство, че съм тръгнал от низините на народа), г-н Борисов е въртял бухалката и е рекетирал хората по улицата. Това заяви бившият журналист и настоящ политик Николай Бареков в студиото на „Лице в лице”.

Според лидера на „България без цензура”, по времето на ГЕРБ бизнесът е бил рекетиран и принуждаван да сключва срамни сделки с властта. „Един бандит вика бизнеса и го рекетира – какъв е проблемът, когато си изберем бандит. Страшното е, че беше ясно, че ще направи това нещо. (...) Когато изберем мутра за министър-председател, той се държи като мутра”, каза Бареков.

Той не посочи откъде знае за натиска, който Борисов прилагал над гостите си в Банкя, но вметна, че може би по това време е бил „политик под прикритие”.

Бареков беше категоричен, че ще докаже в съдебна зала, че по времето на Бойко Борисов като главен секретар са били убити 150 знакови фигури от ъндърграунда и бизнеса, а когато е бил премиер са били откраднати над 4 млрд. лева.

Той обвини лидера на ГЕРБ, че голяма част от направеното по време на мандата му са били „общи сделки между него и ДПС” и двете политически сили превърнали държавата в холдинг.

В същото време, Бареков припозна партията на Бойко Борисов като единствения си реален съперник при евентуални предсрочни избори.

„Има един стар политик, това е г-н Борисов и един нов политик, който съм аз. Искам на тепиха на тези избори, които идват, да си премерим силите – БСП е в разпад, за ДПС винаги ще гласуват турци и цигани. Нека си премерим силите с него, да видим кой е по-добър, кой ще извади по-добри политически тези”, заяви Николай Бареков.

Въпреки всичко това, той каза, че не изключва опцията за съвместно управление с ГЕРБ, като в редиците на бившите управляващи имало хора, с които и в момента ББЦ работи добре – напр. кметовете на Бургас (Димитър Николов, който е и зам.-председател) и Стара Загора.

По думите на Бареков, с партията на Борисов „има принципен разговор за закона „Чисти ръце” и експремиерът трябва да бъде проверен за връзки с организираната престъпност.
„Последователно сме срещу ДПС и ръководствата на БСП и ГЕРБ”, обясни бившият водещ.

Един много зависим лидер в червено

Николай Бареков не спести коментара си и за случващото се в левицата след изборите. „БСП трябва да се освободи от ръководството от старата генерация – Станишев, жената на Станишев, Пирински, Димитър Дъбов, Янаки Стоилов”, заяви председателят на ББЦ и напомни, че Георги Кадиев и Страхил Ангелов са подкрепили законопроекта „Чисти ръце”.

Според Бареков, след „бомбата с Пеевски” е станало ясно, че „това правителство се управлява от ДПС”, като се е продал не електоратът на Столетницата, а кликата около Сергей Станишев. Заради това и прословутото изместване на лидера чрез преференцията в неделя бил открит протест срещу него.

„Станишев тръгна в политиката някак на шега. Стана министър-председател и това му беше първият работен ден”, заяви Бареков и посочи, че в началото на кариерата си днешният лидер на ПЕС е бил зависим от Румен Петков и Румен Овчаров.

Бившият водещ разказа и за своя среща със Станишев по времето, когато той бил премиер. Министър-председателят разглобил своя телефон и помолил Бареков да направи същото. Обяснението: : „Румен Петков командва цялата държава, отвсякъде ме слуша и ме гледа”.

Според Бареков, по-късно чрез контактите на жена си, Сергей Станишев станал зависим от ДПС до степен, в която „Станишев виси на джоба на Местан” и на Делян Пеевски.
Лидерът на ББЦ посочи, че младежи от БСП са търсили заместника му Ангел Славчев за среща.

Планове, планове и пак планове

„Аз искам да управлявам БГ като министър-председател. Искам да имам 70-80 депутата, което е постижимо – ние ще утроим нашия резултат. Ако БСП успее да се реформира, те имат шанс да добутат 40-50 депутата в следващия параламент и да станат нещо като по-малък (но аз ще ги приема като равностоен) коалиционнен партньор в едно експертно правителство, на което обаче ще трябва да приемат аз да съм министър-председател”, заяви Бареков.

По думите му офертата е валидна и за ГЕРБ, но само ако се освободят от Бойко Борисов и Цветан Цветанов и приемат закона „Чисти ръце”.

Макар освен това и да изброи конкретни имена сред 30-те експерти, които готви за министри, Николай Бареков каза, че не приема премиерското място за самоцел.

Той категорично отрече да е пръснал 50 млн. лева за предизборната си кампания. По думите му разходите са в рамките на 2 млн. лева и когато излязат отчетите, „много хора ще трябва да се извиняват”.

Бареков, който вече има право като евродепутат да се изказва от трибуната на НС, коментира и езика на българските държавни мъже и жени: „Сутринта се бръсна и слушам „капут, презерватив, мръсник”, сложих си костюмчето, една червена вратовръзка и викам „Ще отида в парламента, малко ред да въздам, че съм 2 метра”. Като отидох в парламента, и всички се успокоиха. Тръгнах си и пак зажужа кошерът”.