Председателят на „България без цензура” Николай Бареков е дарил за дейността на организацията лични средства в размер на 480 000 лв., съобщиха от пресцентъра на формацията.

Тъй като според Закона за политическите партии физическо лице няма право да дари повече от 10 000 лв. на политически съюз, Бареков е направил дарение на гражданското сдружение към партията. То е постъпило по сметка в „Райфайзенбанк” на 29 януари 2014 г., а от „България без цензура” съобщават за него повече от месец по-късно.

„Волята на дарителя е тези средства да бъдат предназначени за покриване на разходите на офисите на сдружението в страната, в които се развива благотворителна дейност, в основата на която е безплатната административна и юридическа консултация на граждани в беда, чиито проблеми не са срещнали разбиране от държавните и общинските институции – областни администрации, кметства, телкове, болници, както и за граждани, които са станали жертва на частни съдебни изпълнители, банки, имотната мафия и други", се изтъква в прессъобщението за дарението.

В него се подчертава, че лидерът е най-големият дарител на сдружението. Дарените близо половин милион лева пък били от „спестени пари от мениджърски договори и продажба на акции и дялове от фирми, за които е уведомена НАП по надлежния законов ред”.

В съобщението настоятелно се припомня, че Николай Бареков се е отказал от банковата тайна, с което записал „нова страница в българската политическа действителност”. Той обаче никога не е посочвал размера на доходите си като журналист, а въпросите за финансирането на мащабната телевизионна кампания на „България без цензура” преди да стане партия избягва винаги с аргумента, че има договори за всичко.

Без да разкриват как е забогатял лидерът, от „България без цензура” го наричат „първия политик, който не забогатя от заменки, приватизация и далавери, а влезе в политиката, дарявайки личните си средства в полза на нуждаещите се български граждани”.