Нов запис на премиера Бойко Борисов бе разпространен в сряда. Той е качен в платформата „Болканлийкс”. Записът е с продължителност от около минута и четиридесет секунди и е с изключително лошо качество.

В него лидерът на ГЕРБ говори за разпределение на партийни квоти в общински фирми и печелене на обществени поръчки от обръчи от фирми. Тъй като записът прекъсва на места, а и има неясни думи, не може да се прецени в какъв контекст Борисов обяснява тези „схеми”.

След внимателното прослушване на записа btvews успя да възстанови следните думи:

„И да ви кажа какво, следва въпрос две... Сиреч – трябва някой да тича, да обикаля, да раздава бюлетини, да обяснява, да прави събрания – много работа. Когато има ентусиасти това да го правят, това е добре. В много от случаите тези хора трябва да бъдат възмездени за тази си дейност. Говорим за такова овъзмездяване (спира и прескача – бел. ред.)

Следващото, което - истинската корупция, къде я генерират. Да речем на тая маса сме хора, с които сме спечелили сега изборите. И да речем една фирма, общинска, сядаме и си я разделяме по квоти (не се разбира – бел. ред.).

Утре има обществена поръчка. Нали така? Примерно ремонт на училища, на пътища, тва купуват се, трамваи, влакове, няма значение... горива, закуски... всичко. Има търг. Тогава (не се разбира) тоя търг е за мойта фирма... Нали разбирате?”

В сайта „Биволъ”, който е партньор на „Болканлийкс”, се уточнява, че аудио файлът е получен с обяснителни бележки, които не са подписани. Той бил фрагмент от около 25-минутен разговор, който е бил записван по време на сбирка на партийния елит на ГЕРБ в хотел на Валентин Златев в Правец. Мероприятието се състояло след изборите местните и президентските избори през есента на 2011 г.

„Твърди се, че изпратеният звуков фрагмент е част от унищожени СРС-та след разпореждането за прокурорска проверка в МВР. Посочен е и точен час на унищожаването на оригинала: 29.03 в 04:45 часа сутринта по разпореждане на Цветан Цветанов, който „изнудил” служителите на СДОТО. За изпратения файл се твърди, че е направен преди унищожаването на пълния запис с подръчни средства и това обяснява лошото качество,” добавя сайтът "Биволъ".

Преди по-малко от месец прокуратурата образува дела срещу четирима високопоставени служители на СДОТО след сигнала на Сергей Станишев за незаконно подслушване. След тях е и Радко Димитров, за когото бе обявено, че е унищожил записите от автомобилите за подслушване с отвертка. Минала седмица обаче прокуратурата спря делото срещу служителите, тъй като откри достатъчно данни, че може да търси отговорност от бившият вътрешен министър Цветанов.

Журналистът Атанас Чобанов от „Биволъ” заяви пред btvnews, че фрагментът от получения в „Болканлийкс” запис е предаден на държавното обвинение.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация