Българските турци за първи път ще дадат гласовете си за две партии – ДПС и Народна партия „Свобода и достойнство", но наличието на алтернатива може да сведе до нула политическата им сила, пише турският вестник „Хюриет” в коментар на предстоящия парламентарен вот в България.

За разлика от преди, на изборите на 12 май мнозинството от българските турци ще дадат гласа си в полза на две партии - Движението за права и свободи (ДПС) на Лютви Местан и Народна партия „Свобода и достойнство" (НПСД) на Касим Дал и Корман Исмаилов, пише изданието, цитирано от БТА, в материал от вторник, озаглавен „Въпросът не е ДПС, а НПСД".

„Гласовете на турците ще бъдат разделени между ДПС, която 23 години не слиза от политическата сцена, и новосъздадената НПСД,” твърди „Хюриет”.

Според изданието ДПС със сигурност ще влезе в парламента, независимо че ще изгуби гласове. НПСД обаче очаква отговор на въпроса дали ще успее да прескочи 4-процентния праг за влизане в 42 Народно събрание.

„Хюриет” пише още, че ДПС, която на изборите през 2009 г. получи 610 000 гласа, е обещала на тези избори да увеличи подкрепата си до 800 000. Въпреки това значителна загуба на гласове от ДПС изглежда неизбежна, отбелязва вестникът.

„При сравнение с предишните избори се затвърждава перспективата за възможна загуба на гласове от страна на ДПС, като се има предвид и това, че този път тя няма да може да получи безрезервна подкрепа от страна на Турция,” пише още в материала.

В анализ, публикуван в сряда, авторът Йозджан Пехливаноглу пише за усилия чрез разделение „да бъде сведена до нула" силата, с която политически са се сдобили българските турци.

Посочва се, че България, която при предишни избори „и при най-малкото трепване в Турция е изпращала устни и писмени ноти, сега по някаква причина мълчи пред струпването в България на депутати от управляващата партия и общински кметове и пред натиска във вестниците на валии и околийски управители в Турция”.

„Отговорът е много прост: да бъдат разделени политически на две българските турци,” категоричен е анализаторът на „Хюриет”. Той призовава за единство и противодействие от страна на всички турци, в България или в Турция, на подобни усилия, определени като „операция за заличаване на българските турци чрез разделяне".

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС