Много голяма част от земеделската земя в България се притежава не от физически лица, а от АДСИЦ (Акционерно дружество със специална инвестиционна цел или Фонд за земя). Такъв коментар по повод мораториума върху продажбата на земя на чужденци даде лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева в студиото на „Тази сутрин”. По думите й този мораториум не защитава българските граждани, а множеството безименни фондове. Кунева обясни, че има няколко големи фонда за земя без да конкретизира данни или числа.

Така мораториумът цели да обслужи единствено големите собственици. Не физическите лица се защитават в този случай с това решение на парламента, не българските граждани, които не могат да продадат земята си, а именно тези фондове със специално предназначение, които притежават земи в България. От ниската цена на земята имат интерес тези, които могат да я купят на ниски цени и това не са чужденците, подчерта тя.

Тя посочи, че с акта си народните представители първо нарушават един от членовете на Конституцията - чл. 22 - в който ясно е разписано, че българска земя никога не може да се продава на чужденци извън ЕС и Европейската икономическа общност. "Казвам това, заради г-н Борисов, който обяви, че го правят заради сирийските граждани". Депутатите нарушават също и Договора за присъединяване на България към ЕС, който е ратифициран от парламента, като по този начин отново атакуват Конституцията, изтъкна още Кунева.

„В ЕС се влиза заради искането да ползваш единния пазар. Българите могат да купуват жилища, земя и т.н. В Малта например, която е малка страна има само ограничения за купуване на второ жилище от чужденци”, уточни Кунева.

Лидерът на ДБГ беше категорична в позицията си, че гласуваният мораториум е само „прах в очите на хората, че има загриженост относно земята.”

Пенко Атанасов от БСП, който подкрепи мораториума, обясни, че опасност Еврокомисията да започне наказателна процедура срещу България заради приетата забрана. По думите му е бил приет олекотен вариант на мораториума и по този начин се дава сигнал за дисбаланса в цената на земята у нас - 200 евро средно, а в Западна Европа е 2000.