България преговоря с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране чрез 3 кредитни линии на проекти на обща стойност от около 800 млн. евро. Това каза пред журналисти днес министър-председателят Пламен Орешарски, който се срещна днес в МС с вицепрезидента на ЕИБ Михай Танасеску.

В разговора са участвали и вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и министърът на финансите Петър Чобанов. Като отчете доброто сътрудничество през годините с ЕИБ, Орешарски уточни, че България ще иска до 500 млн.евро за рефинансиране и съфинансиране на инфраструктурни проекти от Кохезионния фонд на ЕК за периода 2014 - 2020 г.

България има интерес към изпълнение на проекти в Транзитни пътища 6 и на железопътни участъци, уточни Орешарски.

„Трябва да фокусираме вниманието си към малки проекти, насочени към развитие на селските райони. Разглеждахме възможността за рамков заем за развитие на селските региони в размер до 150 милиона евро”, добави пък Михай Танасеску.

През 2012 г. общата сума на отпуснатите от Европейската инвестиционна банка кредити за България възлиза на 183 милиона евро. През последните 5 години – от 2008 до 2012 г. – банката е предоставила близо 1,1 милиарда евро за финансиране на инвестиционни проекти за насърчаване на икономическото развитие в България.

През 2012 г. Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) е подписал в България споразумение за отпускане на допълнителни 150 милиона евро под формата на заем за споделен продуктов риск за малките и средните предприятия на разположение на малките и средните предприятия през 2013 г.

С подписването на новото споразумение, общата сума от средства, управлявани от ЕИФ от името на правителството на България по инициативата „Джереми” в България възлиза на 349 милиона евро. През 2012 г. българските малки и средни предприятия са се възползвали от 75 милиона евро по инициативата под формата на дялово участие и заеми.