България няма достатъчно обучени кадри, които да посрещат и преценяват адекватно на границата хората, които търсят закрила у нас. Това стана ясно след среща при вицепрезидента Маргарита Попова по проблемите на жените и децата на бежанците.

Българските институции търсят начин да съчетаят интересите на бежанците с интересите на българските граждани, така че да се гарантира сигурността на всички, без да това да е за сметка на гостоприемството.

„Важно е говоренето, за да може да се промени общественото мнение и да можем да успокоим хората, които виждат керваните от хора и да кажем, че институциите правят много”, заяви Попова.

В момента държавата е отворила процедура за получаване на бежански или подобен статут на 4044 души, като половината са пристигнали през последния месец. Всеки момент числото ще се увеличи с още поне 1000. По закон всички те получават права, свързани с финанси, които България не е предвидила.

„Те трябва да получат здравни и социални права като българските граждани, нормално е да бъдем притеснени. ЕС трябва да се обърне много сериозно към нас и да ни подпомогне, за да можем да се справим с хората, които бягат. Нямаме достатъчно административен капацитет като брой. Не мога да приема като държавник евентуално участие на България във военни действия и съм против военен удар, защото ще увеличи страданието и там, и тук. Мен ме интересува България. Националният интерес на моя народ е по-различен от други народи на държави членки на ЕС”, посочи още вицепрезидентът.

„България е част от ЕС и има начини да си поиска помощ. Това, че са дошли само с по една чанта, не означава, че нямат умения. Айнщайн е бил бежанец и единственото, което е носил със себе си, е било ума”, коментира Роланд-Франсоа Вейл, представител на Върховния комисариат по бежанците към ООН.

700 са децата, търсещи убежище, които ще учат на български и роден език. Стратегията как държавата ни ще се справя с тях и родителите им занапред, засега не е готова. От президентството и МВР отказват да отговорят на въпроса колко пари иска страната ни от ЕС и кога се очаква позиция по молбата.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас