Признаване на общата история и отделните пътища на развитие и помощ по пътя към ЕС и НАТО – за това се споразумяха премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев. Двамата министър-председатели обявиха, че подготвяният от години Договор за добросъседство ще бъде подписан на 2 август по време на честванията на годишнината от Илинденско-преображенското въстание.

„Македония затваря една глава от историята на национализъм, на омраза. Отваряме една глава на европейско бъдеще за всички. Историята може само да ни приближи”, подчерта на брифинг в Министерския съвет Заев, за когото това е първа самостоятелна визита в чужбина като премиер.

Той поиска подкрепа по пътя към пълноправно членство в НАТО и ЕС и от Гърция (с която има дългогодишен спор заради името на бившата югорепублика), Сърбия (която бе обвинена в опит за намеса по време на политическата криза в Македония), Албания и Косово (чиято роля в политическите процеси в западната ни съседка пък разпали националистически настроения).

Бойко Борисов на свой ред подчерта, че пътят на Македония е един – към НАТО и ЕС, а вътрешнополитическата стабилност като цяло трябва да обединява Балканите. По думите му много европейски държави са дали пример за това как могат заедно да честват своите герои и това да им помага да се развиват.

„С приятелска Гърция ще работим заедно, за да решим всички проблеми. Дестабилизация на Македония означава дестабилизация на нашите граници”, подчерта Борисов. Според него „ако се поддадем само на националистически чувства, нищо добро не ни чака”.

По думите му Договорът за добросъседство (за който се говори поне от 2002 г.) е много близо до подписване. До началото на август по документа ще работят външните министри, до момента са проведени близо дузина срещи по темата.

„Когато минат външните министри на последно преглеждане на документа, с премиера и останалите колеги ще вземем решение какво значи „Обща история”, за кой период, различните историци определят различни периоди. От 1991 г. досега Македония има своя история, тя не е обща с българската, ако искаме да запишем „Обща история”, влизаме в друго противоречие”, обясни премиерът.

По думите му експерти, в т.ч. и от БАН, ще помогнат при окончателното изчистване на термините по начин, който изключва всякакви претенции „не за сега, а за поколенията напред”. В отговор на журналистически въпрос, Борисов подчерта, че договорът ще се подпише на езиците, които са официални в конституциите на двете държави – български и македонски.

Зоран Заев, който преживя опит за линч от страна на националисти в Скопие, подчерта, че разчита на подкрепа и от страна на опозицията. Затова и ВМРО-ДПМНЕ са получили около половината от парламентарните комисии.

„Успехът трябва да бъде общ. Може би аз имам честта и отговорността да бъда начело на правителството, но без опозицията не можем да успеем. Трябва ни и гражданският сектор, както и експертите”, категоричен беше македонският премиер.

Снимка: Ладислав Цветков

Той и Борисов обявиха, че в София ще има улица „Борис Трайковски”, а в Скопие – „Желю Желев”. Двамата премиери символично поднесоха цветя на паметника на Цар Самуил в София.

Защо Зоран Заев идва на посещение първо в България?

Вижте повече във видеото: