Депутатите в гръцкия парламент от управляващата партия Нова Демокрация Йоанис Кефалоянис и Дионисия Авгеринопулу заявиха в Брюксел, че Гърция не може да бъде солидарна с Република Македония, тъй като според тях такава страна не съществува, пише македонският вестник "Вечер", цитиран от БТА.

Попитани дали след проявената солидарност от страна на държавите членки на Европейския съюз и преди всичко на онези от еврозоната за спасяването на Гърция от банкрут сега не е време Атина да прояви малко солидарност към Република Македония и да позволи на македонската държава, която от осем години е кандидат за членство, най-накрая да започне преговори за членство в Европейския съюз и да влезе в НАТО, депутатите от партията на премиера Андонис Самарас реагираха единно: "Как да бъдем солидарни към Република Македония, когато такава страна не съществува!", пише изданието.

Добавяйки, че този въпрос не е важен за Гърция, депутатката Дионисия Авгеринопулу посочи, че нейната страна е проявила солидарност към всички страни, които са поискали това, а в държавата Бивша югославска Република Македония Гърция има икономическо присъствие и има позитивен подход за подкрепа на икономиката чрез инвестиране в страната, пише "Вечер", което е близко до управляващите.

Ако някой е демонстрирал солидарност, това със сигурност е Гърция. Освен двустранните усилия и инвестиции, които Гърция прави в БЮРМ, ние участваме и в многостранни схеми чрез Европейския съюз и чрез международни организации, и парите, които идват в страната, са и наша помощ, заяви Авгеринопулу, цитирана от изданието.

Високопоставен служител на НАТО не пожела да изговори името Македония, пише още вестник "Вечер". Стивън Евънс, помощник генерален секретар на НАТО, в началото на седмицата отказа да изговори името на държавата, в която пребивава - Македония, пише вестникът.

На конференцията, на която информира за разговора си с министъра на отбраната Талат Джафери, Евънс замени думите "Македония" и "македонски" с изразите "вашата страна" и "вашата армия", пише "Вечер". Евънс откри вчера в конференция в Охрид, посветена на справянето с невоенни предизвикателства.

Вестник "Дневник" публикува авторски текст на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, озаглавен "Наваксване на изгубеното време". "Политически това не беше лесна година за вашата страна. Събитията от 24 декември в парламента и политическият бойкот, който последва, хвърлиха сянка върху напредъка на страната към нейната евроинтеграция", посочва в текста европейският комисар.

Положени бяха големи усилия и труд за превъзмогване на тази ситуация. Загубено беше скъпоценно време, което иначе би било използвано за по-добро изпълнение на реформите, а за това не могат да се обвинят никакви външни фактори - всичко се случи поради местни политически конфронтации, посочва Фюле.

След изминалия тежък период е време страната да се върне в правилния коловоз. Европейската комисия ще продължи да я подкрепя на този път, заключава в края на авторския си текст за скопския вестник европейският комисар.