МВР е важна институция в държавата и не трябва да остане без контрол, но атаките, които разпространяват очевидни неистини изпраща послание към гражданите, че могат да се саморазправят. Това каза вицепремиерът Румяна Бъчварова пред журналисти в парламента.

През тази седмица тя влезе в задочен спор с работодателските организации, които обвиниха МВР в неефективност след убийството на бизнесмена Александър Антов. Тя дори заяви, че критичните спрямо силовото ведомство изказвания застрашават сигурността на страната.

„Аз приемам всяка една критика. Фактът, че почти нямам отложен парламентарен контрол. Всяка една реплика, която има към МВР се проверява”, заяви Бъчварова.

По думите й, когато по отношение на министерството се използват неверни факти и информация и когато има съзнателно подценяване на базисни неща относно това, кой отговаря за разследването тогава тя има основание да го тълкува по друг начин не просто като критика.

Имаме общо 22 700 полицаи

Внушението, че МВР не работи е послание към престъпниците, терористите и всеки един, който иска да се възползва от една такава ситуация, заяви Бъчварова и допълни, че ведомството й работи изключително мотивирано през последните месеци, като резултатите са изненадали дори ръководството.

„Моят призив е да подкрепим МВР в усилията му да има резултат. Когато има две убийства и колегите работят с всички сили денонощно такива внушения, че нищо не се прави, отварят вратата за следващите престъпления”, допълни тя.

„Има спекулации, че има прекалено раздут щат. Навсякъде в Европа в тази ситуация се увеличава броят на полицията. Реалният брой на българските полицаи е 22 700”, обясни министърът на вътрешните работи.

Тя допълни, че този брой не им дава възможност да покрият цялата страна и всички критични места: „Не искам МВР да се представя като един хрантутеник на държавата, който взема пари и се облагодетелства от това нещо. МВР работи при много трудни условия”.