България ще изпълни ангажимента си и ще приеме квотата за бежанци, които ще бъдат разпределени от Гърция, Унгария и Италия в други страни на ЕС. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова на конференция за сигурността в Югоизточна Европа.

Няма да търгуваме решението си срещу членството в Шенген - това ще е позицията на страната ни на срещата на вътрешните министри в Брюксел следващата седмица.

„В тази ситуация, България трябва да бъде солидарна и да приеме бежанци от други държави, но лично аз нямам отговор как хора, които не желаят да дойдат тук, могат да бъдат накарани да останат в нашата страна”, посочи Бъчварова.

Според нея страната ни заслужава да бъде в Шенген, защото е изпълнила техническите изисквания.

Тероризмът хлопа на нашите врати

Вицепремиерът Бъчварова подчерта, че тероризмът е стигнал до нашите врати и трябва да го разглеждаме в национален, балкански и общоевропейски контекст.

„Не трябва да гледаме на този проблем като на нещо, което не ни засяга”, добави Бъчварова.

Според нея конфликтите в Близкия изток и социалното положение в Африка са поставили Европа на кръстопътя на много и различни проблеми.

Колко общо са задържаните у нас?

От началото на годината до 3 септември 2015 г., на вход, на изход на държавната граница без регистрация от органите на МВР и във вътрешността на страната са задържани общо 17 048 чужденци. Това се казва в писмен отговор на вицепремиера Румяна Бъчварова, цитиран от БГНЕС.

5198 от чуждите граждани са задържани във вътрешността на страна, а 5 052 са задържани при опит да напуснат страната.

6798 са мигрантите, които са задържани на вход на българска граница, от тях 3717 са сирийски граждани, 1309 афганистанци, 1417 иракчани, 171 пакистанци, 45 са турски граждани и 139 са от други националности.

Едва 2201 от мигрантите са влезли в страната през Граничните пунктове. Над 4000 са задържани при опит за нелегално преминаване на границата.

От статистиката на МВР става ясно, че най-голям брой на нелегално проникналите в България и задържани при опит да напуснат страната са мигранти от Афганистан – 2479, следвани от 1942 сирийци и 1572 иракчани.