Никой не желае да поеме отговорност за контрола и надзора на Корпоративна търговска банка. Всички казват „Ние само разглеждаме предоставени данни”. Това обяви в „Лице в лице” депутатът от ГЕРБ и председател на комисия за КТБ в парламента Десислава Атанасова.

Тя обясни, че водената от нея комисия проверява само факти и данни, свързани с държавните органи и длъжностни лица, които е следвало да упражняват надзор и контрол над КТБ.

Тя обясни, че за момента са проведени само две срещи на комисията, като предстои депутатите в нея да изслушат финансовото разузнаване на ДАН, които има задължението да наблюдава парични потоци. „Ще ми бъде интересно какво ще чуем и от тези служители”, коментира Атанасова.

„Крайно време е да станат фактите и обстоятелствата, не само пред нас, но и пред цялото общество, защото бяха платени наши пари”, подчерта депутатът.

Тя отхвърли обвиненията на Йордан Цонев от ДПС, че ако ГЕРБ бяха влезли в пленарна зала и подкрепили предложението му с Делян Пеевски за банката, сега ситуацията щеше да е различна. По думите ѝ е абсурдно да се твърди, че опозицията, каквато е била тогава ГЕРБ, има отговорност към кворума.

Атанасова не се съгласи и с думите на управителя на БНБ Иван Искров, че затварянето на банката е отговорност на политиците. „Той многократно го е повтарял и дори на комисията реакцията на колегите беше много бурна за тези му думи”, заяви тя.

Депутатът от ГЕРБ призна, че по време на кризата с КТБ е липсвала политическа стабилност, но от партията ѝ „винаги когато е имало необходимост да се мисли по казуси, които засягат цялото общество, сме се държали отговорно”.

За искането на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев да говори пред комисията Десислава Атанасова посочи, че той може да посети заседание в парламента. „Но ние няма да посетим съседни държави, само защото има какво да ни каже. Ако има нещо много важно, може и да ни го прати в писмен вид”, подчерта тя, допълвайки: „Не мисля, че е нужно да правим подобни реалити формати”.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”