Данните, събрани в рамките на станалата особено интересна през последните дни разработка „Червеи”, са изчистени от папките на ДАНС. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов, който сам разгласи преди седмица, че протестите срещу кабинета „Орешарски” са подслушвани в продължение на 300 дни през 2013. Днес обаче той поясни, че става въпрос за следене, не за подслушване.

Шумът около разработката доведе до реакции на замесените институции – коя от коя по-противоречиви. Премиерът Бойко Борисов обяви, че докладите на МВР по операцията са далеч по-притеснителни от предварително изнесените данни в публичното пространство. Според Атанасов обаче, премиерът е бил подведен, не каза обаче от кого.

Аз разбрах, че на премиера е докладвал вътрешният министър, а доколкото знам СРС-та са експлоатирани от ДАНС. Някой ще ги пита ли какво е имало в папките на ДАНС? Аз да ви кажа, няма нищо. Какво събраха за триста дена и къде го занесоха? Защо не е в папките на ДАНС? Въпросната разработка "Червеи" е тази оперативна комбинация, чрез която е събирана информация за протестите. Прилагани са СРС-та по отношение на лица, свързани с протестите. Не говоря за подслушване, следене, разбира се”, коментира Атанасов.

Така депутатът от Реформаторския блок потвърди неофициалната информация, че СРС-тата в разработката са реализирани от ДАНС. По-рано пред bTV бившият вътрешен министър Румен Петков заяви, че техен заявител със сигурност не е прокуратурата и така остават МВР и Агенцията.

В говоренето си по темата Борисов каза още, че е подслушвана "цяла една система", като не уточни дали става въпрос за мобилен оператор или за електронна кореспонденция. Допълни, че в "Червеи"-те не са влизали известни лица от протеста.

Преди ден от прокуратурата съобщиха, че в оперативното дело „Червеи” единствените специални разузнавателни средства са приложени спрямо Автоматизираната информационна система на МВР. Обвинението вече е започнало и разследване по случая.

След като премиерът Борисов обяви косвено, че очаква арести, обвързани с казуса, Инспекторатът на МВР се впрегна да проверява СДВР заради задържания по време на протестите.

Междувременно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров продължи да повтаря, че не разполага с данни и документи, свързани с „Червеи”.

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"