Парламентарната група на "Атака" иска да се обсъди въпросът за оставката на Николай Младенов. Причината – той упорито отбягвал темата за териториалните претенции на Румъния към България. Темата повдигна в парламента лидерът на „Атака” Волен Сидеров, недоволен от рекацията на българските институции на необоснованите румънски искания.

Сидеров каза пред журналисти, че днес е бил направен опит да се оттегли проектът за декларация на „Атака”, която да изложи ясната позиция на България по „граничния въпрос”.

„За нас това е много тревожен акт, който означава, че външният министър не само завоалира и избягва тази тема, нещо повече – той е склонен да отстъпи на румънската страна. ГЕРБ отхвърлиха искането ни да бъде изслушан и премиерът. Това означава, че има някакво задкулисие, в което се договаря българската страна да отстъпи”, смята лидерът на националистите.

Волен Сидверов обясни, че партията му е получила сведения за опити от страна на Младенов да убежди премиера Борисов ГЕРБ да не приеме декларацията по темата.

„Миналата седмица се заинтересуваха от декларацията. Днес има промяна и единствено Борисов и Младенов могат да обяснят, но те бягат от залата. Ако не се изясни защо Младенов упорито настоява да се затвори темата, въпросът за оставката стои”, заяви Сидеров.

Темата за спор между София и Букурещ, в основата на който е собствеността върху 17-километрова зона в Черно море, бе повдигната от румънския външен министър Кристиан Дяконеску миналата седмица. Вчера той отново се изказа пред местна телевизия, заявявайки, че страната му няма спор с България, но има претенции да се уреди въпроса за собствеността, за да може да се приложи морското право.