Турция ще реши сама дали ще бъде част от свободния свят, или ще влезе в изолация. Това каза съветникът на външния министър Асен Агов в предаването „Лице в лице” по bTV във връзка със събитията в южната ни съседка след неуспешния опит за преврат.

Той изтъкна, че опитът за преврат също е бил осъден, тъй като смяна на властта може да се извършва само чрез демократични способи – избори.

Светът изглежда стъписан и реагира с голяма доза негативно отношение към огромната чистка, която последва, изтъкна Агов.

Турското общество ще изпита огромен вакуум от хора, които са знаещи, можещи и допринасят за развитието на Турция, прогнозира Агов във връзка с хилядите уволнени и арестувани.

За икономиката на Турция е нужен 550 млн. долара текущ оборот всеки ден. Ако влезе в изолация, тя няма как да финансира своята икономика, много предприятия ще потънат, каза още съветникът на външния министър. 13% от икономиката на Турция се произвежда от туризма, който е в окаяно състояние заради атентатите и всички събития, свързани с опита за преврат, посочи още той.

По думите му Турция има само един път – на по-нататъшна интеграция с глобалния икономически живот, с ЕС, който е най-близо до нея.

Няма съмнение, че ако бъде върнато смъртното наказание, Турция трябва да прекрати преговорите за ЕС, подчерта Агов.

Според него алтернативите за Турция са или да приеме демократичните принципи, или да е в изолация, заедно с Русия, при война, която води на южната си граница в Сирия, при гражданска война срещу кюрдите, с обезглавена армия и с икономика, която не е в цветущо състояние.

Не знам как Турция ще се помири вътре със себе си. Тези хиляди хора имат семейства, близки, приятели, това са потенциални противници на сегашната власт, подчерта Агов.

Не виждам как могат да се произведат избори в състояние на извънредно положение, каза съветникът на външния министър на въпрос дали трябва да се разкриват секции в Турция за президентския вот у нас.

Трябва да се вземе политическо решение, това решение няма да се вземе във Външно министерство, отбеляза още той.