Правителството одобри проектoзакона за противодействие на тероризма и го предлага на Народното събрание за приемане. Това стана ясно след заседание на Министерския съвет (МС).

Законът цели да помогне на институциите при взимане на мерки за превенция и отговор на потенциалните терористични заплахи, се посочва от правителството.

Нивата на заплаха, описани в законопроекта, са три, а четири са нивата на готовност за реакции. Правителството ще ръководи дейността по противодействие на тероризма, ще приема стратегия за противодействие.

Предвижда се националният контратерористичен център да се разполага в ДАНС и да дава информация, нужна за пресичане на заплахи. Регламентира се и участието на въоръжените сили в противодействието на тероризма и в преодоляването на последиците от терористични актове.

Действията по превенция са отделени в друг текст от законопроекта. В него се включва анализ и оценка на рисковете, сътрудничеството и обмена на информация с компетентните органи на други държави и организации, изготвяне на планове на различни нива за противодействие на тероризма и т. н.

Човешки права при криза

Предвижда се още отнемане на документи и задържане за лицата, за които има информация, че имат отношение по подготвян терористичен акт. Превантивните мерки са описани подробно и подлежат на съдебен контрол. По този казус в закона редица експерти изразиха притеснения, че ще човешките права на гражданите ще бъдат ограничени.

При провеждане на антитерористична операция или след извършване на нападение се предвижда ограничаване на отделни права на гражданите, както и обявяването на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на Президента на Република България. Целта е да се даде предимство на спасяването на човешкия живот и здраве.

При причинени имуществени пострадалите ще бъдат обезщетени.

В синхрон с Европа

По време на парламентарния контрол в парламента премиерът Бойко Борисов защити антитерористичния закон с думите, че атентаторите от нападенията през последните месеци са били осъждани и лежали в затвора. След излизането им от системата обаче няма законова възможност да бъдат проследени и да се разбере, че планират подобни самоубийствени атентати. "Париж прие извънредни закони за тероризма за не повече от седмица. В Белгия военни камиони с тежки картечници пазят институции. Това и мен ме стресира", отбеляза Борисов. И сега в нашите бригади има антитерористични сили - това им е работата. "Не искаме да тичаме след вятъра. Никой не може да каже, че подобни неща не могат да се случат, но трябва да сме подготвени, пък дано ни заобиколи" каза още премиерът.

По думите му парламентът има финалната дума и може да махне текстовете от закона, които се одобряват. Пример за това е частта в закона, даваща правомощия на армията да действа при реална заплаха.

Министерство на отбраната изяви подкрепата си за законопроекта и подчерта, че това е „важен акт за повишаване способностите на държавата за реакция при терористични действия”. От ведомството заявяват, че подкрепят текстовете, свързани с участието на въоръжените сили в противодействието на тероризма и в мероприятията за преодоляване на последиците от тероризъм.