„България без цензура“ се създаде с идеята да не бъде лидерска партия, а бе превърната в диктаторска. Николай Бареков е само формалният лидер на тази партия, а истинският се казва Делян Пеевски. По този начин зам.-председателят на „България без цензура” Ангел Славчев коментира процесите в младата политическа сила в отворено писмо (прочетете го ТУК), с което обявява оставката си.

Той ще се допита и до членовете на неговото движение „Граждански контрол” дали те искат „да останат част от един политически субект, обслужващ чужди интереси или ще напуснат с достойнство този фарс, наречен „новият политик“ Бареков. Защото той се оказа просто "книжният тигър" на Делян Пеевски и ДПС”.

От писмото се разбира, че повод за раздялата са действията на секретаря на ББЦ Стефан Кенов, който разполагал с голяма власт. Той бил син на кмет от ДПС, а освен това се познавал с Делян Пеевски от младежкото НДСВ.

В един от последните си разговори с Бареков, Славчев поставил въпроса, че секретарят създава интриги и раздори, а в местните структури влизали все повече хора от обкръжението на ДПС, докато в същото време застъпници от евроизборите продължавали да си чакат парите.

Бившият ТВ водещ бил непреклонен: “Докато аз съм председател, Кенов ще бъде главен секретар и ще отговаря за структурите, а който иска неговата оставка, значи иска и моята. Партията ще бъде като ДПС - председателя си има главен секретар.“

Славчев разказва, че Бареков и Пеевски всекидневно водели разговори, като лидерът на ББЦ имал за целта специален телефон с чужда карта. „Неслучайно след всеки разговор следват указания какво да се прави и каква нова теза да се защитава”, разказва един от предводителите на зимните протести през 2013 г.

„Само преди дни от Бареков бе лансиран и новият стар политик г-н Софиянски като част от ББЦ и финансов съветник. Този солов акт на действие от страна на Бареков за пореден път доказа, че той олицетворява всичко останало, но не и реална алтернатива в политиката. Операция „чисти ръце“, с която той толкова се хвали, със Софиянски и Пеевски ли ще я реализира?!”, пита Ангел Славчев.

„Незачитането на колективния орган доведе дотам, в публичното пространство да се лансират противоречиви тези, като желанието да се възстанови ту монархията, ту народната република. Пласират се и абсурдни идеи, а някои са направо идиотски”, пише Славчев.

Той посочва, че вече е получавал заплахи чрез обаждания и SMS съобщения, намеци, съпътствани от грубиянски тон, както и подмятания, че "имаме едни борци, които ако направиш грешна стъпка, ще те смачкат, пък имаш и деца“.

Бареков отвръща на удара: Славчев обслужва ГЕРБ и ДПС

Г-н Славчев направи опит да дублира функциите на главния секретар на ББЦ и да изгражда структури от свое име. След като не получи подкрепа за действията си, Славчев взе решение да се оттегли сам, а днес формално ще бъде изключен от Изпълнителния съвет на ББЦ и като член на партията. Това съобщиха от пресцентъра на „България без цензура” (цято писмо до медиите - ТУК).

„Нелепите му твърдения за влияние от страна на Делян Пеевски, когото нито той, нито главният ни секретар Стефан Кенов познават лично, е нелепо и манипулативно обяснение от негова страна, защото не му се получи номерът”, посочват от партията на Бареков. В съобщението се посочва, че Ангел Славчев не се е ползвал с подкрепата на структурите в страната и това се е доказало с това, че не е бил номиниран за депутат.

„Бълнуването за Пеевски е жалък опит на Славчев да изпълни политически и корпоративни поръчки на ГЕРБ и ДПС, като нанесе удар по партията, която единствена представя истината и фактите в обществото за престъпленията на българските политици”, допълват от ББЦ.

В края на текста се напомня, че Ангел Славчев е бил водещ на собствено предаване по TV7. Николай Бареков дълго време беше директор в нея, а в конфликта между Цветан Василев и Делян Пеевски, телевизията е определяна като близка до банкера.

„Малко ли му се струваха 9 хиляди лева месечна заплата, която получаваше повече от година и си беше определил сам в качеството си на водещ на нискорейтингово предаване? (...) Дали любовта на Славчев към мен не се изпари, когато разбра, че тези пари няма да влизат повече в тлъстата му банкова сметка?”, приключва съобщението, което явно е с автор Николай Бареков.