Гордостта на предишното правителство – софийското метро, е „черна дупка” за хората с увреждания, заяви кандидат-депутатът от гражданската листа на Движение „Модерна България” Петър Кичашки. Самият той се движи с инвалидна количка и демонстрира, че мотрисите са недостъпни за хора с увреждания заради 20-сантиметрови прагове на входа.

Деветима души седнаха в инвалидни колички, за да покажат, че с тях може да се стигне само до прага на влаковете, но не и да се влезе в тях. „Това означава, че цялото метро за мен е абсолютно блокирано,” подчерта Петър Кичашки. По думите му, хората с увреждания могат да се качат в метрото само с помощта на придружители, които да повдигнат количките им, но някои технически средства са прекалено тежки.

Кандидат-депутатът посочи, че Столична община от месеци се опитва да „потули” този проблем, за да не се чуе, че „всъщност гордостта на предишното правителство е недостъпно, не върши работа за хората".

Петър Кичашки определи като особен цинизъм поставянето на асансьори, с които хората в колички могат да слязат до метростанциите. „За мен щеше да бъде по-безболезнено да си представям, че мога да се возя в метрото, но не мога да стигна до него,” призна той.

„С един асансьор можем да се преборим, но с цялото метро – трябва да има воля на управляващите и на общината, за да се промени. А аз в момента виждам единствено воля да се крие този проблем и да не бъде изнасян публично,” посочи Кичашки.

„Тези прагове, които лишават от достъп до метрото хиляди хора с увреждания и затрудняват майките с колички, са емблема на безконтролната власт,” допълни друг кандидат от Гражданска листа „Модерна България" Борислав Цеков. Той допълни, че основна цел на тяхната формация е общественият контрол във властта да заработи в полза на интереса на всички граждани.

По време на демонстрацията на „Модерна България” дойде охраната на метрото, която обясни, че не може да се снима в него без разрешение, затова организаторите разказаха за проблема извън метростанцията.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС