Ако опозицията не се убеди в „изключителната прозрачност” на обществената поръчка за осъвременяване на софтуера на „Майкрософт”, който се ползва в държавната администрация, тя ще бъде отменена. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на петъчния парламентарен контрол.

Обществената поръчка е на стойност 60 милиона лева без ДДС. Според параметрите й се търси фирма посредник, която да закупи от „Майкрософт” повече от 97 000 лиценза на последната версия на Windows 8. Този вариант на операционната система обаче още не е излязъл на пазара, а до момента има само бета версия.

Стигне ли се до отмяна на поръчката, ще бъде обявен нов конкурс, стана ясно от думите на Борисов, който отговаряше на въпроси по темата, зададени от социалиста Петър Курумбашев и националиста Волен Сидеров.

“След като двама народни представители от две политически сили го поставят този въпрос, ще уведомя главния секретар на Министерски съвет (Росен Желязков – бел. ред.) да направи необходимите срещи с вас, разяснения и, ако не може да ви убеди в изключителната прозрачност и яснота на тази процедура, ще я спрем и ще я пуснем наново”, каза премиерът.

Освен да обнови софтуера, избраната фирма ще трябва да поддържа пакетите три години.

На специално пресконференция преди дни Росен Желязков тържествено обяви, че “подобна обществена поръчка за пръв път се провежда при условията на пълна прозрачност”. Той посочи, че поръчката е обявена и в официалния вестник на ЕС, което ще даде възможност и на чуждестранни компании да подадат документи и да участват.

Петър Курумбашев обаче заяви, че параметрите на поръчката са направени за определена фирма, а Сидеров се обяви генерално против нея, тъй като държавата може да използва безплатен софтуер на Linux, който се ползва от държавни институции във Франция, Чехия, на нюйоркската фондова борса и в изследователския център ЦЕРН.

Борисов обаче бе подготвен с изчерпателна информация и обяви, че преминаването от продукти на „Майкрософт” към програми с отворен код (като Linux) ще отнеме много средства и време, през което администрацията ще блокира, защото системите няма да са съвместими със сегашните.

“Желязков ще дойде при вас. Материята е доста специфична, не съм най-добрия специалист. Ако не можем да ви убедим в правотата на това, което искаме да направим – за администрацията и за хората, ще се вслушам. Ще изслушам вашите предложения за нов конкурс, да вкараме още критерии и правила”, добави Борисов.