Оставката на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев ще бъде подложена на гласуване в пленарната зала още тази седмица, ако бъде депозирана в парламента. Това обяви пред медиите председателят на Народното събрание Димитър Главчев като уточни, че до този момент няма внесен такъв документ. „Добрев ме увери, че ще я внесе”, добави парламентарният председател, цитиран от БТА.

"За разлика от други депозирани оставки, които винаги сме казвали, че са личен акт в този случай при евентуална депозирана оставка от народния представител Делян Добрев ще има и там доста разгорещени дебати. Така прогнозирам, но нека да не гадая по-добре", посочи Главчев.

Самият Главчев стои зад колегата си и потвърди, че не се отказва от написаното в негова подкрепа в неделя в профила си във „Фейсбук”. Добрев подаде драматично оставка заради скандала „Кумгейт”, започнал с обвинения от БСП, че е кадрувал в Община Хасково. Депутатът беше нападнат и от кмета Добри Беливанов, от когото по-рано ГЕРБ сне доверието си. Бившият министър отрича да е правил нещо нередно, но смята, че имиджът му е неспасяемо опетнен от скандалите.

Димитър Главчев обяви, че номинира Огнян Герджиков за председател на Консултативния съвет по законодателство към парламента – след години без подобен орган. Заключенията на съвета ще са препоръчителни и ще се правят между първо и второ четене на даден законопроект. Членовете на Консултативния съвет ще получават заплащане въз основа на свършена работа.

Идеята е съставът да бъде основно професионално-експертен, затова не съм се насочил към политици-юристи в него, обясни Огнян Герджиков. Предвижда се той да е от 22-ма души. Герджиков е поканил за зам.-председател проф. Васил Мръчков, който е бил и първият председател на консултативен съвет, преди прекъсването.

Бившият служебен министър иска да привлече и Анелия Мингова, проф. Валери Димитров, адвокат Даниела Доковска и др.