ГЕРБ е против идеята държавата да гарантира спестяванията на всички вложители в Корпоративна търговска банка, обяви лидерът на партията Бойко Борисов по време на Общо събрание на младежката организация на формацията.

Българската народна банка изготви пакет закони, които трябва да разрешат кризата с КТБ. Законопроектите би трябвало да уредят цялата дейност по оздравяването на „Креди Агрикол", в която отиват депозитите на КТБ.
Идеята е държавният бюджет да издаде държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете и Управление „Банково" на БНБ, които да кредитират „Креди агрикол" - БНБ с 1,5 млрд. лв. и Фонда за гарантиране на влоговете - с 2 млрд. лв.

„Трябва ли, ако сме солидарни, да извадим и дадем пари на всички изстрадали от градушката – Божа работа, какво са виновни хората? Трябва ли да извадим пари на всички, които са пострадали от наводнението във Варна, да ги дадем? Ако даваме така за вложителите на една банка, защо не даваме на всички и това не е ли тежък прецедент държавата да се яви, като една застрахователна компания и да поеме риска на всеки, който не иска да си го поеме сам. Що за политика е това, къде го има?”, заяви Бойко Борисов пред младите членове на ГЕРБ.

По думите му, персонална вина за дупката от 3,5 млрд. лв. в кредитния портфейл на четвъртата по големина банка носят кабинетът „Орешарски” и БНБ. „В момента има действащ банков закон, който е най-добър в Европа.

Банковият закон казва всичко ясно и точно – рискуваш си парите, слагаш ги за голяма лихва, държавата солидарно ти дава 100 000 евро. Оттам нататък рискът е твой. Трябва ли сега ние да им платим пълните пари с лихвите на тези хора в същото време да им дадем възможност с тези пари да си изкупят фирмите може би там?”, попита председателят на ГЕРБ.

„Всеки добър стопанин трябва да знае, че като извадим 2 млрд. лева от Фонда за гарантиране на влоговете, трябва да кажеш откъде ще се запълни този фонд след това”, настоя Борисов. „Добрият стопанин, или ако имаме премиер, а ние нямаме, ще излезе и ще каже – ще емитирам дълг или ще вдигна дефицита или няма да даваме 2 години пенсии или заплати", посочи лидерът на ГЕРБ и попита откъде ще се запълни подобен буфер, който ще бъде оставен „в наследство на следващите управляващи, независимо кои са те”.

Той отправи упреци към всички политически партии и свързани с проблема в КТБ институции, но пропусна да признае, че КТБ бе предпочитаната банка за държавни сметки и при неговото управление.

Бойко Борисов даде любопитно обяснение и на извадените от НЗОК 1,4 млрд. лв. при финансовия министър Симеон Дянков. „Да ви обясня да знаете - имаше една табелка в държавния резерв, където стоят всички пари – табелка „Здравна каса”, ние просто махнахме табелката, защото дали оттам ще вземеш за пенсиите, дали за образование, то е от една и съща кошница", обясни на младежите Борисов. По думите му ГЕРБ са завирили решение за вдигане на пенсии, което не е било разчетено в бюджета.

На днешното заседание за председател на МГЕРБ бе избран Георг Георгиев.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”