Какво ще правим с три седмици ширещите се внушения, че някой отвън клати банката, за да обезцени своите задължения, ами ако този някой няма задължения? Истината ще излезе наяве. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан в парламента по повод заплетената ситуация с поставената под надзор Корпоративна търговска банка.

БНБ обяви преди дни, че трезорът с мажоритарен собственик Цветан Василев е раздавал необезпечени кредити на свързани лица и част от документацията липсва. Това става на фона на обострилите се отношения между Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

От партията посочиха, че официално са поискали от БНБ да провери дали народният представител има кредити към банката.

"Гуверньорът на БНБ постави на квесторите писмено задачата да проверят има ли колегата Делян Пеевски кредити - обслужвани, необслужвани. Има официален документ: г-н Делян Пеевски няма кредити в банката. Майка му има два кредита, неголеми, обслужвани до стотинка до ден днешен, абсолютно регулярно и точно", обясни Йордан Цонев.

„Въпрос на време е да се види дали проблемите на тази банка са резултат от външна намеса, или са вътрешен проблем, като част от тези вътрешни проблеми биха се оказали в тежка колизия с българските закони. Да не гадаем ида не избързваме”, призова Лютви Местан.

Той отклони отговора на въпроса дали председатели на движението имат сметки в КТБ. „Не познавам Цветан Василев, нямал съм физически контакт с него, нямам сметки в КТБ, не съм лице, което някога да е получавало кредит, същото се отнася и за ДПС”, посочи той.

Местан каза, че не видял законовите промени, готвени специално заради случая с КТБ и допълни, че все още има възможност политиците да постигнат съгласие за подхода към финансовата институция.

„Що се отнася до тезата цената на това управление е 3,5 милиарда през призмата на казуса КТБ, препоръчвам на всички малко по-внимателно отношение и въздържане от самоцелни екстраполации поради причината, че ДПС няма никакъв проблем с това да проследи генезиса, възникването на банката и на банкера, да стигне до кой, кого, как и защо е докоснал, за да му даде началния тласък”, подчерта лидерът на ДПС.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”