Ако не бяха предприети социалните мерки от плана „Орешарски", какво щеше да се случи - към сегашните протестиращи щяха да се прибавят и други, които имат социални искания. Такава позиция зае социалният министър Хасан Адемов в предаването „Седмицата" на Дарик радио.

По думите му цената на тока е само половината проблем, цялостната картина е фактът, че „у нас има изключително много енергийно бедни хора”. Все пак тези, които не могат да плащат високите сметки за тока, трябва да бъдат подпомогнати с механизмите на енергийното подпомагане, допълни Адемов.

Според него въвеждането на „ток за бедни" е една част от дискусията, но това попада в компетенциите на енергийния министър и ДКЕВР.

Социалният министър уточни, че първите разчети, при които правителството е дошло на власт, са показвали, че токът трябва да скочи с 40 %, а сега се правят усилия за задържане на цената и дори за намалението й.
Според него може да се вземат мерки, с които да не се стигне до миньорски стачки.

На въпрос за възможността Делян Пеевски да остане депутат след оттеглянето на кандидатурата му за председател на ДАНС, Адемов коментира, че той е в НС по волята на българските граждани. „Пеевски е част от гражданската квота в ДПС, а не е член на партията”, каза той.

Социалният министър отказа допълнителен коментар относно избора на Пеевски, а по темата за назначенията в областната управа той обясни, че те са избор на премиера Орешарски. „Няма разпределение на властови позиции. Всичко е в ръцете на Пламен Орешарски и той решава. Няма извиване на ръце от страна на ДПС", каза още Адемов.