АБВ може и да се обособи като отделна партия. За това намекна социалистът, част от формацията на Георги Първанов - Нидал Алгафари. На въпрос за евентуална заявка на АБВ да се превърне в партия, пред bTV той отговори с „Всичко е възможно”.

По думите му формацията на бившия президент щяла да работи с „всички, които имат общи възгледи по националните приоритети”. В това число влизат и ГЕРБ, и Реформаторския блок – всички фактори на политическата сцена, чиито идеи се припокриват с тези на АБВ, подчерта Алгафари.

Той определи като „безумие” решението на БСП от вторник – да прекрати членството в партията на хората, които са в АБВ, подчертавайки, че те са се „самоизключили”. „Няма как да ни самоизключат без сами да сме подали молба или някакво писмено заявление за това. А и те откъде знаят кои са хората в АБВ?”, попита социалистът.

Той подчерта какви са различията с левицата, наложили обособяването на АБВ. „Ние опитвахме да вкарваме в дневния ред теми, които са важни за страната. Това не ставаше – вкарваше се само дневният ред на Дъбов и други около ръководството. Други различия - протегната ръка на „Атака”, натискът от страна на Станишев върху депутатите да гласуват за Пеевски. Поставяхме въпроси за тези неща, но те се отбягваха”, обясни още Алгафари.

Според Красимир Премянов от БСП обаче тези „различия” не са идеологически, на базата на които една партия може да се разцепи. Това били вътрешнополитически въпроси, които социалистите трябвало да решат помежду си.

Премянов подчерта завоалирано, че подкрепя АБВ в първоначалната й идея - като инициатива за дискусии, но не и като политическа формация.