Българският парламент да приеме декларация за ненамеса във военни действия, призова в пленарната зала лидерът на АБВ Георги Първанов. Изказването му бе във връзка с вчерашните обяснения на президент, премиер и военен министър за евентуално участие на страната ни в съвместна флотилия с Румъния и Турция в Черно море.

„АБВ има една стара идея с една проектодекларация, внесена преди години, за ненамеса на българската страна във военни действия и недопускане българската територия да бъде използвана за провокативни, в т.ч. и военни действия, по отношение на съседни страни, включително и към Русия”, посочи Първанов.

Той допълни, че влизането в състава на тристранна флотилия би легитимирало „турската експанзия в Черно море”.

Според него вчера „доста имитационно се демонстрира съгласие между две от институциите”, а президентът Росен Плевнелиев трябва да бъде привикан в парламента. Целта – „да се осъществи дебат, на който да бъде формулиран ясно мандата на държавния глава за участието му на тази среща във Варшава на най-високо равнище. Не смея да мисля какво би се произвело като новини от българска страна, ако няма такъв мандат”.

Първанов посъветва премиера Бойко Борисов да потърси контакт с руския държавен глава Владимир Путин.

„Винаги съм твърдял, че европейска политика на сигурност не може да има без или още по-лошо срещу Русия. „Ако ще спираме бежанците, ако ще се противопоставяме на тероризма и на всякакви нови предизвикателства - как това ще стане без Русия“, коментира той.

Първанов коментира, че не е изненадан от решението на арбитража за „Белене”, но трудно си обяснява възторга от страна на управляващите за размера на обезщетението, което ще получи „Атомстройекспорт”.

„Няма да влизам в спор кой е по-виновен, но твърдя, че 6 поредни правителства- Тройна коалиция, двете правителства на Бойко Борисов и служебните правителства имат отговорността да се стигне дотук. Затова го виждаме Големият шлем с обратен знак - поражения във всяко направление”, заяви лидерът на АБВ.