Недостигът в бюджета на Министерството на образованието е 26 милиона лева, обяви пред БНР образователният министър Румяна Коларова.

"Има обществени поръчки, които в някаква степен ще бъдат забавени или ще бъдат спрени, за да може по някакъв начин и да балансираме този недостиг в министерството. Но другата причина, поради която някои от обществените поръчки са спрени, е порочната процедура. Имаме преглед, в понеделник ще има пресконференция, която ще бъде специално на тази тема, тя ще бъде в министерството", заяви Коларова.

Тя каза, че за момента няма основания да се смята, че в някои училища учебната година няма да започне. "В двете училища в Мизия реално тя ще се провежда на втория етаж, на първия етаж няма как да стартираме, поне това са нашите очаквания. Аз ще бъда в Мизия във вторник и то не за да оценя ситуацията в двете училища, а за да мога да оценя доколко децата, които ще учат в тези училища, ще имат нормални условия, при които да започнат учебната година", посочи Коларова.

Тя подчерта, че пъвокласниците тази година са близо 64 000, но уточни, че тази цифра непрекъснато се променя. Тя каза още, че предстои закриването на 5 основни училища и 3 професионални гимназии.