Бившето ръководство на БНБ е получавало заплати над 10 хил. лева плюс 50% бонус. В периода 1 януари 2014 г. – 30 юни 2015 г. управителят на централната банка Иван Искров е вземал на месец 19 070 лв. – заплата и бонус. Това е времето, когато е трябвало да се оказва най-голям контрол по казуса КТБ.

Подуправителите са вземали над 17 хил. лв. Общо на месец управители, подуправители и управителен съвет са вземали над 95 хил. лева.

Снимка: bTV

Тази информация стана ясна, след като депутати от „Реформаторския блок“ спечелиха дело, за да падне тайната около възнагражденията в БНБ.

Искров и управителният съвет на банката са продължили да вземат бонуси и след като КТБ затвори. Парите като цяло намаляват, но за година и половина висшето ръководство на банката е взело над 1,4 млн. лв.

Снимка: bTV

Ако някой не знае, че е фалирала банка в България и гледа заплатите в БНБ, които преди фалита на КТБ са най-високи, то тогава тяхната самооценка е за най-доброто управление на банката, коментира Мартин Димитров.

Според реформаторите е време отново да се направи опит да се сложи таван на заплатите в БНБ. В момента гуверньорът Димитър Радев получава 15 хил. лева.

„Не вярваме, че някой в България трябва да получава четири пъти повече от премиера“, коментира още Димитров.

Илюзия, е че който и да е било може и трябва да става богат на висша държавна служба, заяви Радан Кънев.

Междувременно днес в парламента депутатите продължават да се запознават с доклада на британската компания „Аликс Партнърс“.

Документът трябва да покаже къде са отишли парите на фалиралата КТБ.

Все повече народни представители искат да го прочетат, но процедурата тече бавно, тъй като има само един екземпляр от документа и желаещите трябва да се изчакват, информира репортерът на bTV Десислава Ризова.

„С трите си имена са на бюрото на прокурора – кой е получил парите без обезпечение, кой е дал парите без обезпечение. И, ако обичат, да започват съдебните дела“, заяви Румен Гечев от „БСП – Лява България“.

„Описани са кредити, описани са фирмите, които са ги получили... Единственото стойностно са препоръките“, коментира независимият депутат Георги Кадиев.

„Истината за КТБ отдавна е ясна – банката е управлявана от мажоритарния собственик и от акционерите като пирамида“, заяви Йордан Цонев от ДПС.  

Днес във Висшия съд в Белград трябваше да бъде разпитан бившият шеф на КТБ и неин мажоритарен собственик Цветан Василев. Той обаче не се яви, а защитата му предостави документи, че е болен.

Оказва се че финансовият министър Владислав Горанов не е чел доклада, въпреки че той минал през ведомството му.

Според него очакванията към доклада са преекспонирани и в документа се повтарят заключенията на парламентарната комисия.