Общите извънредни разходи на МВР, натрупани по време на гражданските протести в страната за периода 14 юни – 5 септември, са в размер на 1 380 040 лева, каза в парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев. За същия период до 5 септември за охрана на протестите, в столицата са били командировани 3660 служители от 21 областни дирекции на МВР.

„Стойността на положения извънреден труд на полицаите възлиза на 202 330 лева, а останалите над 1 млн. лева са реално положеният труд и други разходи за охрана на протестите в страната”, посочи МВР шефът.

По думите му извънредният труд на служителите към СДВР вече е изплатен, а през октомври ще бъдат преведени парите за извънредния труд на полицаи от други областни дирекции на МВР.

Отнасяме се изключително отговорно към сигналите за провокации по време на протестите в страната и работим по всички такива получени, каза още Йовчев, в отговор на питане на народния представител от „Атака” Десислав Чуколов относно нападението на централата на партията по време на протести в столицата.

Йовчев обясни, че след проверка в СДВР е установено, че около 22 ч на 17 юни се е стигнало до сблъсък между симпатизанти на „Атака” и протестиращи срещу правителството. Между двете групи вече е бил организиран полицейски кордон от двете страни, но след хвърлен предмет, е наранен народен представител на „Атака”. „Не може да се установи кой е причинил тази телесна повреда обаче”, отбеляза вътрешният министър. Чуколов заяви, че не е удовлетворен от този отговор.

Спор имаше и за прословутия бял автобус и защо той е бил вкаран сред протестиращите в нощта на 23 юли. От ГЕРБ видяха умисъл в това.

Според бившия вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов целта на акцията с автобуса е била да се създаде „една много тежка ситуация, която доведе до една много добре режисирана и целяща провокация, която беше от ръководството на МВР”.

„На нито едно от управленските нива в операцията не е издавана заповед полицейските служители да използват помощни средства като палки при възстановяване на обществения ред пред Народното събрание”, отговори обаче Цветлин Йовчев.

Според него, в онази нощ на място са били изпратени над 800 служители на МВР. Той допълни, че спрямо протестиращите не е упражнявана репресия.

Като контрапункт на това твърдение днес протестиращите подредиха пред Народното събрание изложба със снимки. На част от тях се виждат сблъсъци и кръв.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите