Традиционно, политиците използват новогодишните си пожелания, за да направят кратък анализ на отиващата си година и да очертаят важното за следващата. И този път оценките на нашите държавни жени и мъже се разминаха в сериозна степен.

В новогодишното си приветствие президентът Румен Радев отбеляза, че 2019 г. отново е припомнила, че демокрацията и благоденствието зависят от нашето постоянно усилие. Министър-председателят Бойко Борисов пък отчете, че изминалата годината е била добра за България.

Радев пожела в новогодишното си обръщение да напредваме непоколебимо към онази България, в която децата ни ще искат да остават и с която ще се гордеят: „Нашето общество ще преуспява, когато обединим усилия в името на достойнството и благоденствието на българския народ. Това ще стане, когато на почит са образованието, науката и културата, а талантът, трудолюбието и почтеността са водеща обществена ценност. Когато осъзнаем своята сила и отговорност, имаме смелостта да отстояваме истината и възпитаме институциите да работят прозрачно и ефективно в интерес на обществото”.

Наред с пожеланията за 2020 г., за изминалата премиерът Борисов отчете работата по доходите, икономиката, инвестициите, работните места и закупуването на новите военни самолети: „Инвестициите в образованието и здравеопазването едновременно с реформирането на двата сектора (…) Още веднъж използвам възможността да Ви благодаря и да уверя, че отчитаме грешките си и се учим от тях. Моралните стандарти ще продължат да са водещи в отношенията ни с гражданите”.

В празнично обръщение си председателят на парламента Цвета Караянчева цитира социологически проучвания, които отчитат, че оптимизмът на българите се повишава: „Дано след 12 месеца на тази дата да се събудим по-смели оптимисти... бъдете здрави, бъдете силни и бъдете успешни и нека силата бъде с вас."