„Както в новогодишната баница има късмет за всеки от семейството, така и в обществото ни трябва да има място и грижа за всички – за възрастните и самотните, за хилядите българи, които днес се борят с недоимъка, и най-вече за децата на България”, призова президентът Румен Радев в новогодишното си слово. 

Държавният глава отбеляза, че изтичащата 2019 г. отново е припомнила, че демокрацията и благоденствието зависят от нашето постоянно усилие. „Когато се примирим и престанем да сме взискателни, изборите се опорочават, решенията за бъдещето ни се вземат на тъмно, парите ни се харчат безотговорно, непрекъснато се отчитат успехи, докато нищетата се множи, а качеството на живот пада драстично”, посочи той. 

Според президента достъпът до вода и въздух се превръща във въпрос на оцеляване, а липсата на възмездие и справедливост разколебава вярата в утрешния ден. „Нека не забравяме, че сме народ със славна история, който и в най-тежки изпитания е намирал пътя към свободата и напредъка, като се е обединявал срещу грабителството, неправдата и безчестието”, каза Румен Радев. 

„Вярвам, че имаме силите и куража да се справим с предизвикателствата и днес. Народ, който е бил сред водещите в културното развитие на Европа и пример за изграждане на просветена държавност, не може днес да се задоволява с плахи амбиции, и последни места в европейските класации”, заяви държавният глава. 

По думите му нашето общество ще преуспява, когато обединим усилия в името на достойнството и благоденствието на българския народ. Според него това ще стане, когато на почит са образованието, науката и културата, а талантът, трудолюбието и почтеността са водеща обществена ценност. „Когато осъзнаем своята сила и отговорност, имаме смелостта да отстояваме истината и възпитаме институциите да работят прозрачно и ефективно в интерес на обществото”, посочи Румен Радев. 

Президентът призова да посрещнем новата 2020 г. с вяра в доброто, в себе си и в бъдещето. „Нека напредваме непоколебимо към онази България, в която децата ни ще искат да остават и с която ще се гордеят”, каза още Румен Радев. 

Нека новата година донесе здраве и благоденствие във всеки български дом, пожела президентът Румен Радев.