На 33 е, а вече е бил парламентарен секретар и съветник по транспорта, шеф на Борда на директорите на най-голямото пристанище в България, зам-министър по бедствията и авариите, отговарял е за Държавния резерв. Бил е следовател, а за един уикенд и председател на ДАНС. Сега продължава втория си мандат като депутат. Тази биография се събира в едва 15 години. Вероятно тези факти от професионалния му път карат Делян Пеевски в писмо до обществеността да обяви себе си за „успял млад човек”.

„Аз бих направил журналистическо разследване кой е Делян Пеевски и какво в биографията и кой му пречи да заеме поста на председател на ДАНС. Има ли причастност той към задкулисни структури, от него ли започва това задкулисие”, посъветва журналистите преди време в „Тази сутрин” Камен Костадинов от ДПС.

(НЕ)официално

С последната си декларация Делян Пеевски отчита пред Сметната палата два апартамента и къща с двор. Купил ги в три последователни години след 2002-а. Всички имоти са в София.

Хора от благоевградското село Ковачевица, община Гърмен, обаче го обявяват за собственик на много къщи в района. Разказите им обаче не присъстват като факти в официалната имотна декларация на Делян Пеевски. Ако за местните е сигурно, че депутатът от ДПС е собственик на тези къщи, справка в Имотния регистър показва друго. Имотите не са негови, водят се собственост на „Алфа Медиа Груп". Фирмата купува през 2011-а от Соня и Стоян Капсъзови семейната им къща за гости в Ковачевица. Едва година и половина по-късно семейството научават, че всъщност сделката, макар и неофициално, е с Делян Пеевски.

„Алфа Медиа Груп”, която официално притежава имота, е под шапката на друга фирма, тя е на трета, за да се стигне до четвърта и пета на Бахамските и Вирджинските острови, които са офшорни зони.

Управител на българската фирма „Алфа Медиа Груп" е Асен Радулов. Кой е той става ясно от публикация във вестник „Монитор”. Описан е като представител на одиторския екип на „Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева. Като такъв, Радулов е човекът, който е инспектирал ТВ7 преди телевизията да стане собственост на групата. Така се оказва, че видимо доверен човек на майката на депутата Делян Пеевски стои начело на „Алфа Медиа Груп". Управителят Радулов не бе открит на фирмените телефони.

Справката показва още, че придобивките на „Алфа Медиа Груп” са платени в брой или с банков кредит. При сделките с кредитиране кредиторът е Корпоративна търговска банка.

Бившата почивна станция на Полиграфическия комбинат става собственост на „Алфа Медиа Груп" през 2007-а година. Твърди се, че имотът се използва от Делян Пеевски и хора от семейството му. Там няма жива охрана, а бариера, която е в пълно противоречие със закона. „Алфа Медиа Груп” е собственик само на сградата, но не и на земята. Въпреки това достъпът до държавната земя е забранен.

Делян Пеевски е собственик и на имот и в Гърция на полуостров Халкидики, поне според впечатления на мъж от Сливен, който охранява къщата в град Палиури. И този имот по документи се води на фирмата „Алфа Медиа Груп".

Важен детайл пази историята на „Алфа Медиа Груп". Фирмата е създадена през 2004-а година от Ани Димитрова Димитрова. Днес тя е директор на правителствената информационна служба на кабинета на Пламен Орешарски. Тя обаче отказва да отговори на въпросите на bTV. Днес Ани Димитрова няма общо с „Алфа Медиа Груп”.

Обитателят фантом

Знае се, че Делян Пеевски не живее на местата, които е обявил в данъчната си декларация, а на други - много по-строго охранявани. Твърди се, че един от адресите му е тежко охранявана къща на улица „Иван Богданов" в столичния квартал „Симеоново". Там охраната не отговаря кого пази. Някои от съседите се притесняват да застанат пред камерата.

Друг адрес, за който се твърди, че е често посещаван от Делян Пеевски, е хотел в квартал „Бояна”. Това е мястото, където екип на германската телевизия Arte имаше среща с охранители и полиция, защото снимали.

Делян Пеевски не е изкривил фактите в имотната си декларация - строго охраняваната къща в квартал „Симеоново" не е негова, не са негови и апартаментите в хотела в „Бояна”. Официално те са собственост на майката на депутата Ирена Кръстева. Притежава ги с фирмата си „Балканска Медийна Компания". Освен тези два имота, фирмата на Кръстева стопанисва още над 50 имота - в София, на морето, в Пазарджик и Велинград.

Още през 2009-а в стандартната декларация за конфликт на интереси депутатът - тогава първи мандат, Делян Пеевски обявява, че няма участие и интереси в търговски дружества. Потвърждават го и регистрите.

На документите отново противоречат хората. Доскоро Пеевски твърдеше, че няма нищо общо с медии. Преди ден уточни, че всъщност майка му Ирена Кръстева има.

Успял, но не и богат

И ако по документи Делян Пеевски не е богат, той наистина е успял човек. Само в София фирмата „Алфа Медиа Груп” притежава имоти за над 12 милиона лева.

Потърсени бяха всички хора, за които се знае, че са били негови шефове през годините. Без да е завършил юридическото си образование и без да има необходимия стаж, Пеевски е назначен за следовател, когато шеф на службата е Ангел Александров. Първоначално той прие предложението за интервю, но спря да вдига мобилния си телефон за уговаряне на среща.

Емел Етем - първият работодател на Пеевски в Министерството на бедствията и авариите, обеща да говори следващата седмица. Транспортният министър от НДСВ Пламен Петров обясни по телефона, че вече е далеч от политиката и отказа да коментира назначаването на 21-годишния студент Пеевски за свой съветник и парламентарен секретар.

Така основната причина за успеха един човек се оказва доброто образование. Делян Пеевски получава своето в Югозападния университет в Благоевград. Висшето училище е увековечило депутата в списъка на отличниците. Там обаче негови състуденти не са го виждали, макар че обучението е било редовно. Смятат, че дипломата му е уредена и дори не е отишъл да си я вземе.

Преди да завърши с отличие в Благоевград, Пеевски е бил студент в Нов български университет. Източници от академичните среди разказват, че през тригодишното си обучение там е имал променлив успех. Оценките му варирали от шестица по Английски език до двойка по Гражданско право. Не завършва образованието си там.

Репортажът на репортера Мария Цънцарова завършва там, където започва животът на Делян Пеевски като пълнолетен гражданин - 119-то училище. Неговата дама на бала е класната му от 8-ми до 12-ти клас Цеца Петрова. „Беше изключително сдържан, отзивчив, взискателен, но не помня да е бил амбициозен. Този млад човек на 33 може да бъде история на политическите метаморфози у нас. Защото какво е Делян Пеевски? Човек от комунистическо потекло, еднакво добре ориентиран във всяка следваща ситуация... спрямо политическата ситуация и конюнктура”, коментира тя.

Самият Делян Пеевски отказа да говори в ефир, но обясни, че няма никакви притеснения за имотите на семейството си и че ако някой се съмнява в това, да сезира данъчните за проверка.

Вижте коментара на темата на Николай Стайков - координатор на NOresharski, Иво Божков - блогър, политолог, и Ивайло Крачунов - главен редактор на ПИК, във видеото.