Продължават трескавите усилия за подреждане на политическия пъзел у нас. Нови опити и днес за формиране на правителство в рамките на този кабинет. Очаква се днес да станат ясни конкретни детайли от управленската програма на евентуален кабинет с премиер Асен Василев.

Вчера експерти от потенциалните партньори в управлението обсъждаха параметри и срокове за изпълнението им. Усилията за осигуряване на мнозинство и формиране на кабинет трябва да приключат до петък, когато изтича срокът на мандата, даден на „Продължаваме промяната“.

Какво знаем до тук: тази програма ще бъде с хоризонт 6-9 месеца с конкретни законодателни промени по усвояването на средставата от Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа и финансовия сектор.

Партньорите казват, че след този период не е изключено да бъде поискан вот на доверие, за да се реши свършена ли е била работа.

Приоритет не е разпределянето на министерства, а намирането на подкрепата от поне 121 народни представители за новия кабинет.

Партньорите в потенциален бъдещ кабинет продължават да са оптимисти и днес. „Аз мисля, че шансовете за ново правителство са големи, разбирам, че ИТН се възмущава, че никой не ги търси, на такова са си постлали“, каза Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Атанас Атанасов не обясни откъде идва оптимизмът за избор на правителство при положение, че публична подкрепа от депуати от опозиционните партии не е декларирана.

Заявките на ИТН коментира в „Тази сутрин“ и отцепилият се от тях министър на спорта в оставка  Радостин Василев.

След като Асен Василев представи програмата си за управление, независимите отцепници от ИТН ще се съберат, за да решат дали ще гласуват за или против правителството му, заяви още пред bTV Радостин Василев.