Управленската програма на евентуален кабинет на Асен Василев с хоризонт половин година ще бъде готова утре. Това се разбра на експертния съвет на трите партии, които преговарят.

Тази седмица трябва да стане ясно дали ще бъде изпълнен мандатът за правителство с министър-председател настоящият вицепремиер и министър на финансите в оставка.

Коалиционните партньори „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП все още не разговарят за имена на министри и квоти.

До петък партията на премиера в оставка ще продължи да търси нужните 121 гласа в парламента за подкрепа.

Асен Василев събра експертите от трите формации, за да запишат черно на бяло приоритетите на новото правителство.

„Това продължава и днес, вероятно до късните часове на нощта, за да можем да излезем с ясно разписани приоритети с времева рамка 6-9 месеца“, каза Даниел Лорер, министър на иновациите в оставка.

Партньорите все още не са обсъждали кой за кое министерство ще отговаря и кои ще бъдат министрите. 

Като юрист и експерт в изготвянето на програмата се включи и напусналият „Има такъв народ“ и министър на спорта в оставка Радостин Василев.

„Нито сме коментирали в момента някакво предложение за министерства, нито шестимата независими са питани имат ли претенции за министерства, а и те самите не са обявили безусловна подкрепа“, каза той.

Така търсенето на подкрепа от поне 121 народни представители продължава. Лидерът на „Има такъв народ“ написа в социалните мрежи, че Кирил Петков и Асен Василев са звънели на всеки депутат от партията му.

„Ако властта за един човек е на всяка цена, значи този човек е сбъркан и вреден за всички останали. Кирил Петков и Асен Василев, искрено ви пожелавам да се задавите с власт“, написа Слави Трифонов.

„Слави Трифонов ни пожела успех в търсенето на депутати и аз се надявам той наистина да го има предвид, тъй като цялата страна има нужда от стабилност, а не от нови избори“, коментира Даниел Лорер.

По bTV Ива Митева от "Има такъв народ" заяви, ако "Продължаваме промяната" поканят парламентарната им група на разговори за ново управление, те ще се отзоват.   

„Продължаваме промяната“ разчитат на подкрепа от депутати от всяка формация в парламента, стига да го заявят до петък, когато изтича срокът на проучвателния мандат.

А ето какво показва парламентарната математика до момента: