Политическата интрига след парламентарния вот остава. Шест дни след изборите - нова заявка за подкрепа, но и много неясноти за формирането на бъдеща изпълнителна власт.

В социалната мрежа лидерът на втората формация - Слави Трифонов, наруши мълчанието и благодари на избирателите си. Междувременно партията му получи и подкрепа от ляво за кабинет с техен мандат.

До часове Централната избирателна комисия обявява окончателно списъка на новите 240 лица в 45-тия парламент.

Формирането на кабинет все още остава задача с много неизвестни, а коментарите все така са пестеливи. Подкрепа за правителство с мандат на „Има такъв народ“ днес заявиха от БСП. От партията на Слави Трифонов на този етап казват, че няма да коментират.

Междувременно във „Фейсбук“ лидерът й благодари на гласоподавателите си. Шест дни след изборите, в трети свой пост в социалните мрежи, лидерът на „Има такъв народ“, се обърна към избирателите на партията.

„От името на моите колеги и от мое име искрено благодаря на всички, които гласуваха за нас. Това е смисълът на доверието, а доверието е висшата форма на човешкото общуване. Благодаря ви, ние оценяваме вашето доверие“.

От формацията засега се въздържат от други коментари. Междувременно получиха подкрепа и от ляво, където обаче прехвърчаха и вътрешнопартийни искри. Според социалиста Кирил Добрев е редно Нинова да се оттегли след третото място на БСП.

„Получи се огромна пропаст. За партийците Нинова се представяше нещо средно между  Жана Д, Арк и Райна Княгиня, но за хората отвън тя беше политик на прехода и то провален“, коментира Кирил Добрев.

Пред Обществената телевизия Нинова заяви, че оставката й в този момент би била унищожителна и че БСП ще подкрепи Слави Трифонов, ако предложи кабинет, като уточни, че не става въпрос за коалиция.

"Слави Трифонов, ако предложи кабинет, когато дойде мандат при него, и му е необходима нашата подкрепа, ние ще дадем своите гласове и подкрепа за политики, които може да прави този кабинет."

От „Изправи се, Мутри вън“ заявиха за bTV, че стоят на позицията си за подкрепа на правителство с мандат на Трифонов. А в „Демократична България“ предстои събиране на новата парламентарна група, която да реши бъдещите действия на коалицията. 

Още вчера от ДПС пък казаха, че ще подкрепят кабинет, предложен от партиите на протеста, но няма да участва с министри в него. От ГЕРБ са все така категорични, че ще опитат да създадат правителство. Очаква се една сериозна част от кабинета да са от досегашните министри, тъй като Бойко Борисов винаги е разчитал на доказани експерти, казаха за bTV от партията.

Гражданско сдружение „Боец“ атакува пред Върховния административен съд отказа на Бойко Борисов да стане депутат.

Жалбата е срещу решението на ЦИК да уважи искането на Борисов, както и на други кандидати за депутати, като кмета на Кърджали Хасан Азис, да се откажат от мястото си в парламента. Според тях това би трябвало да стане едва след като се закълнат.

От ЦИК заявиха за bTV, че практиката е спорна, но съществува през годините.    

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!