Задочен сблъсък вътре в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ се разигра днес, след като едно от лицата ѝ – адв. Николай Хаджигенов от Отровното трио, заяви, че на обединението са му нужни гласовете на БСП, „за да убием ламята“. Мая Манолова от „Изправи се.бг“ и Татяна Дончева от „Движение 21“ свикаха нарочен брифинг, в който се разграничиха от коментарите му.

„Гласовете на БСП ни трябват, за да убием ламята, а без тях не можем да го направим (…) Какво правим ако ДПС решат да ни подкрепят? Ще кажем: „Не, не, вашите гласове няма да ги вземем“? Как няма да им вземем гласовете?“, заяви Хаджигенов пред БНТ сутринта, като допълни, че най-бързият начин ГЕРБ да бъдат „ликвидирани“ е именно от партията на Бойко Борисов да дойде подкрепа за ИСМВ.

„Не е задължително Николай Хаджигенов да е част от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън", особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС“, отговори му днес следобед Мая Манолова.

Снимка: Ладислав Цветков

„Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме подкрепа, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС. В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, ДПС и БСП в пазарлъци за правителство не влизаме“, подчерта тя и допълни, че „нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, постове и позиции, няма да бъде част от парламентарната ни група“.

Дончева обясни думите на Хаджигенов с политическа неопитност: „Смятам, че ако си дадем не сто дни, но няколко дни за всички нови в политиката хора, които не са пробвали какъв ефект произвеждат думите, ще намерим едно по-златно сечение и едно по-умерено възприемане на изявления, които може би биха могли да бъдат по-обрани, по-разумни“.

Като да се коалираш със Сталин срещу Хитлер

„Тази коалиция беше безумна, невъзможна и ние заедно я направихме работеща, защото основните цели са ГЕРБ, Бойко Борисов и Гешев. Това са нещата, които трябва да направим. Не ми харесва, че трябваше да направим точно такава коалиция, но това беше възможната коалиция“ – така пред „Фокус“ адв. Николай Хаджигенов отговори на въпроса дали съжалява, че е коалиционен партньор на Мая Манолова.

По думите му към момента е „елементарна математика от трети клас“, за да разбере човек, че мандатите на извънпарламентарните опозиционни сили не са достатъчни, а „БСП, наврени в ъгъла“ може да гласуват за премахването на Гешев от поста на главен прокурор.

„Този тип коалиция е като тази, в която западните сили през Втората световна война се събраха със Сталин срещу Хитлер. Сигурен съм, че на никой не му харесва да е в коалиция със Сталин. На мен също, но това е нещо, което трябва да се направи, защото трябва да премахнем ГЕРБ и герберщината, след това да свалим Гешев и след това да започнем да градим. Това е възможното“, обясни той.