С чий мандат и кой с колко би подкрепил следваща изпълнителна власт?

Първи на ход са ГЕРБ. Окончателната прогноза на „Маркет линкс“ показва, че партията на Борисов ще разполага със 75 депутати. За да бъде подкрепен кабинет и премиер, предложени от ГЕРБ, са им необходими още поне 46 депутати. До този момент никой от участниците в новия парламент не е заявил, че ще даде подкрепата си за ГЕРБ. От думите на Борисов също става ясно, че не очакват това.

При хипотеза с "Има такъв народ" двете партии имат достатъчно депутати за мнозинство. От партията на Слави Трифонов обаче досега заявяват, че не приемат такъв вариант.

Ако ГЕРБ не успеят, втори с шанс да съставят кабинет са „Има такъв Народ“, към които днес се обърна Борисов. Те имат 51 депутати. Дори да се обединят с останалите две нови парламентарни формации – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, гласовете им отново не стигат за мнозинство - заедно правят точно 92-ма.

Към тях прибавяме обещаните от Борисов 10 "дежурни" депутати от ГЕРБ, но сметката отново не излиза. За да достигнат 121, трябва да получат подкрепата поне на една от останалите две партии - БСП или ДПС.

Третото раздаване е в ръцете на президента Радев. Той преценява на кого да даде мандат и не е задължително това да е третата политическа сила БСП, а и някоя от другите.