Речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган пред политическия елит на партията късно снощи отекна в Народното събрание. Коментари предизвикаха думите му, че на страната е необходим програмен кабинет.

Не е моментът за предсрочни избори, но в рамките на този парламент е необходим програмен кабинет, смята Ахмед Доган. Днес партията му отиде и още една стъпка напред.

„Ние вече много сериозно работим върху програма за ускорено догонващо развитие на страната”, заяви Мустафа Карадайъ.

Другите партии видяха в думите на Доган това, което поискаха. За ГЕРБ най-важно се оказа, че той смята изборите за ненужни.

Идеята за вътрешна имплозия в управляващата партия пък срещна този коментар:

„Аз съм убеден, че партия ГЕРБ ще има добър изборен резултат на изборите, защото гражданите знаят, че е важно да сме част от Европа”, каза Цветан Цветанов.

ГЕРБ отговориха на думите на Доган и така:

„ДПС имат може би повече национално отговорно поведение на моменти от БСП”.

Според БСП Доган е поставил точна диагноза на нацията, която е затънала в бедност, но е предписал грешно лечение с идеята за програмен кабинет.

„Ахмед Доган даде много правилна диагноза на болешките на българското общество и грешно лечение на тези болешки. Предложението – програмно правителство, зад което да застанат всички парламентарно представени партии, за нас е невъзможна формула ,” заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Патриотите отговориха на Доган със заглавие на книга на Джером Джером.

„Празни мисли на един празен човек”.

Така политическият сезон за 2018 г. приключи, а парламентът излезе във ваканция до 11 януари.

Депутатите приеха на второ четене Закона за вероизповеданията. Текстът, който предизвика най-много спорове е свързан с размера на субсидията, която се ограничава до 15 млн. лв. В знак на протест, патриотите напуснаха пленарната зала. Пред сградата на Народното събрание имаше демонстрация на евангелисти, те настояват да няма рестрикции за вероизповеданията.