Задочен сблъсък имаше днес между част от парламентарно представените партии за промените в изборните правила.

Междувременно президентът Румен Радев насрочи дата за консултации за състава на ЦИК. На 5 май държавният глава ще се срещне с представители на парламентарно представените партии, за да се запознае с предложените от тях номинации.

Нов състав на комисията е предвиден в приетите ударно промени в Изборния кодекс от 45-ото Народно събрание.

Разпределението на местата в ЦИК е следното: ГЕРБ ще имат 4 места, ИТН – 3, БСП – 3, ДПС – 2, ДБ – 2, ИСМВ – 1.

Ако няма консенсус от коя партия да е председателят, ще се тегли жребий.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини президента, че той ще доминира новата избирателна комисия и атакува промените в Изборния кодекс, приети от депутатите в четвъртък.
От президентството днес не отговориха. Още преди два дни обаче държавният глава Румен Радев отрече твърденията, че ще избира членовете на ЦИК.

Коментар на изявлението на Борисов направи лидерът на БСП Корнелия Нинова във "Фейсбук": „В настоящата ситуация е по-добре да има служебен кабинет, назначен от президента Радев, който да поеме отговорност за управлението на страната, отколкото оставане на вашето правителство в оставка“.

Също с пост в „Фейсбук“ реагира и лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, които са вносители на основните промени в Изборния кодекс: „Разбирам желанието на ГЕРБ да изкарат Изборния закон като нещо, което не е добро. Само че не е така – всички българи в България и по света ще могат да гласуват свободно, глупавите ограничения за българите в чужбина вече няма да ги има. Ще има и видеонаблюдение, за да може всеки да вижда какво се случва. И разбира се, причината за днешната болка на ГЕРБ – ЦИК ще е друга. Друга ще е – да“.

По-късно през деня, на втори брифинг от ГЕРБ обявиха, че не са знаели за консултациите при президента за ЦИК и затова тепърва щели да определят хората си за там.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!