Преизбраният за шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов определи като несериозна възможността да бъде номиниран за мястото на главен прокурор, каквато временна длъжност заема в момента. Той коментира пред bTV лаконично единствената до момента кандидатура на председателя на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, който е известен като фаворита на ГЕРБ.

Според Найденов, ако в случая става въпрос политически обоснован избор, скандалът би надминал този около Венета Марковска и изборът й за конституционен съдия от квотата на парламента. Шефът на Следствието каза още, че промените в процедурата за избор на главен прокурор, които бяха направени в последния момент, могат да поставят сянка върху неговата устойчивост и прозрачност.

По казуса „Марковска” той допълни, че прокуратурата, която изпратила в последния момент писмо до президента, не трябва да бъде обвинявана, тъй като това писмо, съдържащо сигнал по медийна публикация, е било предоставено още при номинациите в парламента. Не би трябвало обаче да се надценява ролята му, твърди Найденов. Той даде и личен съвет към Марковска – да си вземе отпуск, докато ситуацията се уталожи.

За своето назначение като временно изпълняващ длъжността главен прокурор той отрече слуховете, че е политически обвързан. „Може би това е една от бедите на прокуратурата, - изборът на главен прокурор се политизира и драматизира прекалено”, смята Найденов.

Погледът назад в новата историята показва, че политиката винаги е била фактор в избора на главен обвинител и управляващите партии в различни периоди са опитвали да поставят на мястото близки до себе си хора.

По думите му мандатът на главния обвинител е твърде дълъг и не може седем години цялото общество да бъде заложник на моментното състояние на един човек. Макар че отхвърли категорично варианта той да се бори за поста, Найденов заяви, че ако има възможност, би съкратил драстично състава на прокуратурата, тъй като в момента се получавала една неравномерна натовареност.