Словесна престрелка между служебния и бившия министър на енергетиката. Андрей Живков отчете дългове от милиарди левове в енергийния холдинг.

Теменужка Петкова от ГЕРБ отрече обвиненията и ги определи като „лъжа“.

Тежки финансови проблеми в енергетиката отчете ресорният служебен министър.  НЕК и ТЕЦ „Марица Изток 2“ дължат 2.5 млрд. лева. на БЕХ. Според министър Живков заемите не се обслужват, а само се предоговарят.

„Като се започне от НЕК има задължения от над 2 млрд. към БЕХ и българската държава. Класически пример за дългова спирала, от която изходът е неприятен“, каза Андрей Живков – служебен министър на енергетиката.

Само обслужването на тези задължения струва на държавата 100 млн. евро годишно

По думите на служебния министър сред най-големите длъжници на БЕХ е "Булгартрансгаз".

„Рязко на „Бугаргаз“ нарастват задълженията към доставчици от 4 млн. лв. на над 1 млрд. лв. Задълженият му са 920 млн.“, заяви Живков.

Точно обратното заяви бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея енергийните дружества не само не са на загуба, но дори са печеливши

„Лъже се безогледно, че енергетиката е във финансов колапс. НЕК е на печалба за 2020 - 46 млн. лв. . БЕХ е на печалба от 280 млн. Стана практика служебното правителство да работи по слухове“, заяви Петкова.

Служебният министър каза още, че в министерството не му е предоставен документ, подписан през юни 2017-та от Теменужка Петкова и Алексей Милер. Документът представлява пътна карта за преноса на газ между България и Газпром.