Не знам какво ще стабилизира служебният министър на енергетиката – това заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова пред медиите в централата на бившите управляващи от ГЕРБ, след като по-рано днес наследилият я на поста Андрей Живков оповести данни за растяща задлъжнялост на БЕХ и проблеми и липса на реформи в основни предприятия в системата.

Петкова подчерта, че холдингът по устав е финансов, а не оперативен и основната му задача е да подпомага дъщерните дружества, а не да развива стратегически проекти. Според нея е „груба лъжа и манипулация, бих казала – небивалица“ за твърдението, че в министерството не са следвани политики в областта на енергетиката.

Като доказателство за добре свършената работа тя посочи, че кредитната агенция „Фич“ на два пъти е вдигнала кредитния рейтинг на БЕХ. Екипът на Петкова в последните си дни в министерството е събрал и данни за сектора в периода 2014 г. – 2020 г. Към 31 декември 2014 г. холдингът е бил на 274 млн. лева загуба, а в края на миналата година – с 280 млн. лева печалба, посочи тя, но не пожела да даде разбивка по дружества – от думите на Живков ясно се разбра, че под шапката на БЕХ има както печеливши компании, така и силно задлъжнели.

Единствено по отношение на Националната електрическа компания Теменужка Петкова отбеляза, че компанията през 2014 г. е била на 586 млн. лв. загуба, а сега с 46 млн. лева печалба. Отново не стана ясно дали тези данни включват евентуални задължения към БЕХ и държавата, които според служебния министър са в размер на 2 млрд. лева.

Теменужка Петкова обяви, че ГЕРБ винаги са защитавали въглищните централи, тъй като „без тях българската енергийна система няма да издържи“, като това беше отговорът на твърденията на Андрей Живков, че предишната власт не е направила нищо за ТЕЦ „Марица-Изток 2“ и все по-скъпите квоти, които трябва да плаща заради европейските правила, които няма изгледи да се променят.

Не към Европа, а към КЕВР насочи Петкова темата за продължението на „Турски поток“ през българска територия, тежкия финансов ефект от строителството му върху „Булгартрансгаз“ и съмненията на служебния министър, че разширението на газопреносната мрежа ще бъде рентабилно в обявените срокове.

Бившият енергиен министър посочи, че Комисията по енергийно и водно регулиране е приела норма за възвръщаемост, в която е посочено какви трябва да са приходите и разходите, за да се върне инвестицията в рамките на 10 г. Тя обърна внимание и че тръбите, към момента заети дългосрочно от „Газпром“, ще могат да се ползват поне 35 г.

„Енергетиката е изключително важен структуроопределящ отрасъл, свързан с националната сигурност и всеки, който говори небивалици, трябва да знае, че ще му бъде търсена отговорност“, заяви Теменужка Петкова, която след края на изложението си напусна залата за брифинги без да отговори на нито един от многобройните журналистически въпроси. Обяснението – това не било брифинг, а изявление.