Наказания за водачите на шумни коли в София. Столичната полиция проверява – имат ли превозните средства проблеми със... шумозаглушителните уредби. Само в рамките на 10 дни в града са глобени 57 водачи.

Повечето от шофьорите нарушители са между 20 и 30-годишни. А санкциите – временно спиране на превозното средство от движение, както и глоба... от 200 лв.

Снимка: bTV

22:00 часа. Засилен  трафик по булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“.   Проверяваме - колко шумно е на метри от блоковете. Оказва се - единствената инсталация за измерване на шума в столицата не работи.

За да измерим шума, използваме - мобилно приложение. Резултът - около 75 децибела или с около 15 над нормата.

Местим се на булевард „Витоша“. Свидетели сме на дрифтове и висока скорост.

23 часа. До 90 децибела успяваме да измерим шума на бул. „Витоша“. Подобна е и ситуацията на бул. „България“ минути преди полунощ. 

12 на обяд. Отново проверяваме шума в центъра. Резултатът - отново над нормата от 60 децибела.

„Установяваме при видими признаци на автомобила. При подаване на газ на водача – то е видимо, че шумозаглушителното устройство е малко по-шумно и така“, казаха от пътната полиция.

Ако автомобилът е по-шумен, той временно се спира от движение. Правим  и експеримент. Измерваме колко шумни са по-старите коли - при даване на газ. Резултатът - близо 100 децибела.

На този фон - нощният градски транспорт се завръща в София. Той ще бъде от две линии с междинна спирка на площад „Княз Александър I“. Цената на билета е 2 лева.