140 км/ч e максималната разрешена скорост по българските магистрали. Съдът се произнесе окончателно по темата с колко можем да се движим по аутобаните, без да нарушаваме закона.

Христиания Червенкова и операторът Огнян Кръстев направиха експеримент заедно с един от най-опитните хора на пътя.

Защо по българските магистрали е разрешено да се движим със 140 км/ч, докато ограничението в съседките ни Гърция, Румъния и Сърбия е по-малко? Опасна ли е високата скорост? Какъв е спирачният път, ако се движим със 140 км/ч?

Всички тези въпроси зададохме на бившия автомобилен състезател и петкратен рали шампион и бивш заместник-директор на агенцията за пътна безопасност  Димитър Илиев.

Снимка: bTV

С негова помощ ще направим експеримент, като опитаме да спрем с висока скорост в дъждовно време.

За целта тръгваме от София. Вали проливен дъжд и пътят е мокър. Движим се по АМ „Струма“. Знаците на място ни объркват каква е разрешената максимална скорост.

„В конкретния участък имаше толкова много знаци, че в един момент човек просто не може да проследи всички - някои са временни, показват, че има ремонт. Други са постоянни. В същото време аз не видях причина, заради която трябва да се намалява чак до 50 км/час“, коментира Димитър Илиев.

Предпоставка за катастрофа ли е дъждовното време, ако не сме внимателни?

"В доста участъци по българските магистрали се образува аквапланинг  - течаща вода през средата на пътното платно. И ако човек навлезе в дълбоката вода с по-висока скорост, има наистина реален риск колата да загуби управление, да се повдигне и да започне да се върти и да сте стигне до инцидент. Не можем да махнем водата, но можем да намалим скоростта“, посочва експертът.

Снимка: bTV

Имаме и намалена видимост. Оказва се, че доста коли ни задминават, ние сме едни от най-бавните на пътя.

Бавни сме, защото спазваме правилата, или другите карат с повече километра в час, които са разрешени?

"Ако един реши да спазва ограничението, другите започват да се изнервят, а изнервените шофьори са по-склонни да предприемат рискови изпреварвания. Склонни са да агресират към останалите, което не е добре за никой", казва той.

Пътуваме по „Струма“, знаем, че това е магистрала, нищо, че още се строи. Знаците обаче ориентират за ниска максимална скорост, което ни говори, че шосето е скоростен път.

"Знаците, които аз виждам са за 120 км/час, което ми говори, че не е магистрала, защото за тях ограничението е 140 км/ч", посочва Димитър Илиев.

Тук си спомням една зловеща катастрофа с македонски автобус – какво се промени? По-безопасен ли е пътният участък?

„Преминахме сега с разрешената скорост и при мокро време, не усетих някакви затруднения, за да направим завоя", казва експертът.

Нашето пътуваме от София към Дупница продължава. Движим с около 140 км/ч или по-ниска скорост.

„На всяко ограничение се кара с малко над него. Примерно ако ограничението е 90 км/ч, повечето коли се движат със 100 км,час. Ако ограничението е 140 км/ч на магистралата, повече коли се движат с 150 км/час, това е един толеранс от закона, не ги съблюдава толкова строго тези разлики“, допълва още той относно поведението на шофьорите.

Проверяваме дали шофьорите спазват правилата и опасна ли е максимално допустимата скорост по българските пътища.

„Искам да алармирам, че при изпреварване стават най-тежките пътни инциденти, обикновено се стига до челни удари и ние като човешки същества не сме еволюирали да понасяме такива тежки удари“, заявява Димитър Илиев.

Навсякъде в София ограничението е от 50 км/ч. За някои булеварди обаче има изрично разрешена по-висока скорост.

Стигаме до писта, където сме сами.

ЕКСПЕРИМЕНТ 1. Ще се движим със 140 км/ч и ще спрем.

аправихме 77 метра спирачен път, което обаче е чистият спирачен път, винаги има време за реакция и време за възприемане на опасността, това е време, в което автомобилът се движи, при всеки човек различно", посочва Илиев.

Снимка: bTV

Не сме на пътното платно, ние сме на писта, няма други участници в движението. И отново 77 метра спирачен път.

„Наскоро видях, че един шофьор на тир направи неправилно изпреварване на друг тежкотоварен камион в Германия. Беше заснет от видео регистратор, след това този човек влезе в затвора за 2 г. и 3 месеца без право на обжалване“, коментира бившият заместник-директор на агенцията за пътна безопасност.

„Тук ако си пиян, дрогиран и убиеш човек ще те пуснат в един момент. Давам пример – пиян и дрогиран човек, убил 14-годишно момче, го пускат с гаранция от 3000 лв. Аз питам – как търпим всичко това? Защо го позволяваме? За мен това не е възмездие, това не е правосъдие – ако ти се напиеш, дрогираш и сгазиш детенце, те пускат срещу 3000 лева – толкова ли струва животът на едно дете? Не съм съгласен“, допълва още той.

Снимка: bTV

Ескперимент 2.  Опитваме да спрем със 140 км/ч, но искаме да заобиколим препятствие.

Само с 20 км/ч по-малко спираме значително по-бързо. Спирачният път се оказа с 18 метра по-кратък.

Още от експеримента на Христиания Червенкова – вижте във видеото.