Близо 65 на сто от полицаите у нас твърдят, че кубинките, които ползват, не са удобни. Това сочи изследване, представено от най-големия полицейски синдикат.

Неговият председател Валентин Попов заяви, че СФСМВР не търси конфронтация, а партньорство с МВР. Целта на всички е униформените да са добре облечени и обути, каза той.

Половината от полицаите казали, че изпитват болка от ползването на предоставените от МВР обувки, а 80% от полицаите твърдят, че кубинките пропускат вода. През зимата 60 на сто от полицаите казват, че краката им измръзват, а още по-голяма част заявят, че още в първата година обувките се късат.

Над 80% от полицаите заявяват, че не се чувстват добре защитени със служебните обувки. Половината от участвалите в изследването са категорични, че не са удовлетворени от предоставените кубинки.

Според експерта в областта Свен Селигер близо 15% от полицаите у нас сами си купуват служебни обувки и не ползват служебните.

Цената на кубинките, които МВР дава, е над 100 лева, но на свободния пазар има с около 30% по-ниска цена за идентичен продукт. Затова от СФСМВР обмислят да предложат нов вариант на ведомството за снабдяване. По думите на Селигер, ако конкретен продукт може да се носи двойно повече време, то цената е оправдана.
В същото време от синдиката вече водят и разговори за качеството на униформите.

(БТА)